Ako vam krumpir-salata nikada ne ispadne onako kako bi trebala, moguće je da tijekom pripreme činite neku od ovih grešaka.
Uz pomoć ovih savjeta izbjegnite najčešće pogreške i salata će svaki put ispasti jednako- izvrsno.
1. Ne solite vodu u kojoj kuhate krumpir
Mnogi zaborave posoliti vodu u kojoj kuhaju krumpir. Ako krumpir posolite kada je već skuhan, on neće biti tako ukusan kao kada tijekom kuhanja upije sol. Stoga, prije kuhanja krumpira, obavezno posolite vodu.
2. Krumpir stavljate u kipuću vodu
Velika je pogreška staviti krumpire u vodu koja vrije. Na taj se način ne kuhaju ravnomjerno nego izvana budu mekani, a sredina im ostane tvrda. Krumpir biste uvijek trebali stavljati kuhati u hladnu, posoljenu vodu kako bi se postupno zagrijavao i ravnomjerno skuhao.
3. Predugo kuhate krumpir
Za krumpir-salatu vrlo je važno da krumpir ne bude ni pretvrd, ali ni premekan. Potrebno je pronaći zlatnu sredinu. Kako biste dobili pravu teksturu, provjeravajte krumpire tijekom kuhanja. Probodite krumpir vilicom: ako ona lako prođe kroz njega, savršeno je kuhan, a ako se raspadne, tada znate da je prekuhan. U prosjeku, krumpir bi trebalo kuhati između osam i 12 minuta.
4. Krumpiri su različite veličine/narezani su na nejednake dijelove
Tradicionalno se krumpir za krumpir-salatu kuha u kori. Tada je najbolje birati krumpire iste sorte i približno jednake veličine. Ako kuhate oguljeni krumpir, možete ga odmah narezati na ploške ili kocke, kako više volite, no neka komadi budu otprilike jednaki kako bi se krumpir ravnomjerno skuhao.
5. Griješite prilikom stavljanja začina
Ako na salatu stavljate preljev na bazi majoneze ili vrhnja, krumpir mora biti dobro ohlađen. U protivnom će se preljev zagrijati i izgubiti svoju teksturu. S druge strane, ako ćete krumpir začiniti octom, učinite to dok je još topao kako bi upio njegov okus.