Koristite je svakodnevno za pečenje i zamrzavanje hrane i sigurno ste primijetili kako ima dvije različite strane - jedna je sjajna, a druga mat. Naravno, riječ je o aluminijskoj foliji. Neki preferiraju oblagati hranu sjajnom, a neki mat stranom, ali koja je zaista prava i u čemu je razlika? Reflektira li sjajna strana više topline, zbog čega je hrana hrskavija? Ili je možda mat strana bolji sakupljač, što rezultira ravnomjernijim pečenjem?
Misterij je to koji vjerojatno muči mnoge kuhare i kuharice. Stručnjaci su napokon objasnili u čemu je stvar. Dakle, koristite li sjajnu stranu folije, radite dobro. Koristite li, pak, mat stranu, opet ste u pravu. Razlika između dviju strana aluminijske folije zapravo nema nikakve veze s kuhanjem, već je tek rezultat proizvodnje.
"Folija se 'melje' u slojevima tijekom proizvodnje. U tom se procesu folija izlaže toplini i pritisku kako bi bila željene debljine. Istodobno se povezuju dva sloja jer bi se u suprotnom folija slomila u procesu mljevenja. Gdje je folija u dodiru s drugim slojem, tu nastaje 'mat' strana. 'Sjajna' je strana ona koja se melje bez dodirivanja s drugim komadom metala. Izvedba je folije ista, neovisno o tome koju stranu koristite", objasnili su stručnjaci za Huffington Post.