Staklene posude mogu izgledati lijepo i organizirano sa začinima u njima, ali kada se tako skladište, okus se može promijeniti.
Većina začina ima rok trajanja - oko dvije do tri godine, ali stručnjak kaže da mogu trajati i više od pola desetljeća ako se pravilno skladište.
Kako izbjeći da vam se začini pokvare?
Matt Webster, osnivač Seasoned Pioneers, upozorio je da prozirne posude nisu idealan izbor kada je u pitanju pohrana začina te je pozvao ljude da se 'odreknu estetike s Instagrama'.
"Jeste li ikada izlili neke začine iz posude samo kako biste mogli zalijepiti naljepnicu na staklenku? Začine uvijek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite sačuvati arome i teksturu začina", dodao je stručnjak za hranu.
"Preporučuje se koristiti začine pohranjene u vrećicama za razliku od staklenih ili prozirnih plastičnih posuda. To je zato što osiguravaju dugotrajnost proizvoda, štite ih od oksidacije te ih održavaju suhim i svježim", rekao je Webster.
Stručnjak za hranu također preporučuje da začine držite podalje od izvora topline poput pećnice i perilice posuđa te da umjesto toga odaberete hladnije područje. "Gubitak arome, okusa i boje dogodit će se kroz proces koji se zove oksidacija - nešto što je olakšano čimbenicima kao što su UV svjetlo i toplina, a ulja koja začinima daju sve njihove ukusne, jedinstvene i snažne okuse isparit će", objasnio je.
Ako vam začini počnu mirisati na mošus ili nemaju nikakav miris, vrijeme je da ih bacite. Promjene boje vaših začina također mogu ukazivati na to da su izgubili aromu i okus te ih treba zamijeniti, piše Mirror.
POGLEDAJTE VIDEO: Za dobru sarmu potreban je domaći kupus, meso, začini i puno ljubavi: 'Tretiraš je kao ženu'