Za večere i zabave : 12 recepata zbog kojih ćete ovih blagdana zavoljeti punč

Image
Foto: Instagram/YouTube

Pjenušavo, slatko i savršeno za blagdansko vrijeme

24.12.2016.
12:00
Instagram/YouTube
VOYO logo

Blagdani su pravo vrijeme za ukusnu hranu, kolače, ali i za pokoju čašu finog kuhanog vina - ili, kod nas nešto manje popularnog punča.

Na internetu postoji bezbroj recepata za razne varijacije ovog ukusnog, alkoholno-slatkog napitka, a mi smo za vas iskopali neke koji su idealni upravo za ovo božićno i novogodišnje doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete ih poslužiti na kućnom partyju, na blagdanskoj večeri, ili ga jednostavno pripremiti same sebi. Jer, zašto ne biste!

Pjenušavi punč od brusnice i naranče

Image
Foto: YouTube, Screenshot

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 litra soka od brusnice
  • 1 litra soka od naranče
  • 1 čaša votke
  • 1 čaša Spritea
  • Naranča i limun narezani na krugove

Priprema:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte sok od brusnice, sok od naranče, votku i na kraju dodajte Sprite.
  • Na vrh dodajte na krugove narezane naranče i limun.

Sangrija-punč od šljiva

Image
Foto: YouTube, Screenshot

Sastojci:

  • 2 boce suhog crvenog vina
  • 1 čaša Triple Sac žestokog pića
  • Pola čaše vinjaka
  • Sok od dvije naranče
  • 8 šljiva
  • 6 jagoda
  • 2 štapića cimeta
  • sok od đumbira

Priprema:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte vino, Triple Sec, vinjak i sok od naranče. Zatim dodajte narezane šljive, jagode i štapiće cimeta, pa sve stavite u hladnjak i ondje držite otprilike 4 sata ili cijelu večer.
  • Poslužite u čašama s ledom i začinite sokom od đumbira.

Viski punč s grejpom

Image
Foto: instagram, rachelbergan

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 čašica šećera u prahu
  • 1 boca viskija Jim Beam
  • liker od bazge (ili sirup od bazge, ako ne možete naći liker)
  • 4 čaše soka od grejpa
  • 30-ak listića mente
  • 1 boca gazirane vode
  • 1 grejp narezan na polu-krugove

Priprema:

  • U veliku zdjelu stavite šećer, Jim Beam i liker (ili sirup) i miješajte dok se šećer ne rastopi.
  • Dodajte sok od grejpa, listiće mente, opet lagano promiješajte i pustite da stoji oko sat vremena.
  • Dodajte gaziranu vodu, grejp narezan na polu-krugove i servirajte s ledom.

Kremasti punč s pepermintom

Image
Foto: Youtube, screenshot

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 čaše likera od jaja, poznatijeg kao Egg Nog (kojeg možete kupiti u Vrutku)
  • Nekoliko većih žlica sladoleda od peperminta, a može i sladoled od vanilije te nekoliko žličica arome peperminta
  • 1 čašica ruma
  • 1 boca gazirane voda

Priprema:

  • U blenderu pomiješajte liker od jaja i sladoled te kasnije u smjesu umiješajte rum.
  • Smjesu stavite u čaše na pola, a drugu polovicu ispunite gaziranom vodom i odmah poslužite.

Punč od jabuka

Image
Foto: youtube, screenshot

Sastojci:

  • Otprilike litra i pol 100 postotnog soka od jabuke
  • 1 litra soka od grožđa
  • 1 boca Somersby alkoholnog cidera
  • 1 manja čaša soka od naranče
  • 8 žličica zvjezdastog anisa
  • 3 velike jabuke sorte Zlatni delišes
  • 2 manje čaše ruma
  • led
  • nekoliko štapića cimeta

Priprema:

  • U velikom zdjeli pomiješajte sok od jabuke, sok od grožđa, Somersby i sok od naranče.
  • Dodajte zvjezdasti anis i 2 jabuke narezane na tanje krugove.
  • Prilikom serviranja, čaše napunite ledom, dodajte malo ruma te zatim na to dodajte pripremljeni punč.
  • Na kraju u svaku čašu dodajte još pokoji komadić jabuke i štapić cimeta za dekoraciju.

Voćni punč sa džinom

Image
Foto: Instagram, the.dink.life

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 naranče
  • 2 limuna
  • 1 limeta
  • nekoliko jagoda
  • 1 svježi ananas
  • 1 boca džina
  • 1 čaša soka od limuna
  • 1 čaša likera od malina
  • 1 boca prošeka
  • led

Priprema:

  • U zdjeli pomiješajte voće narezano na komadiće, džin, sok od limuna i liker od malina.
  • Stavite u hladnjak da odstoji otprilike 5 sati, a netom prije posluživanja u smjesu dodajte i ohlađeni prošek te kockice leda.

Klasična sangrija s cimetom

Image
Foto: youtube, screenshot

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 boce crvenog vina
  • 1 čaša likera Grand Marnier
  • 2 čaše soka od naranče
  • pola čaše šećernog sirupa
  • Sprite
  • 1 naranča
  • 1 čaša jagoda
  • cimet u prahu

Priprema:

  • Sve sastojke osim Spritea pomiješajte u velikoj zdjeli.
  • Preko noći ih pokrivene ostavite u hladnjaku.
  • Sprite po potrebi dodajte netom prije serviranja (ali pazite da ne bude preslatko).

Božićna sangrija s ružmarinom

Image
Foto: instagram, mcophx

Sastojci:

  • 2 boce sivog pinota
  • 1 manja čaša Somersby cidera
  • četvrtina čaše šećera
  • četvrtina čaše prepolovljenih brusnica
  • tri četvrtine čaše cijelih brusnica
  • 1 jabuka Granny Smith narezana na kockice
  • 3 grančice ružmarina

Priprema:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke te ostavite u hladnjaku oko 4 sata.
  • Servirajte s ledom.

'Jingle juice' blagdanski punč

Image
Foto: Instagram, char702

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 boca (0,75 l) votke
  • 1 boca pjenušavog Roséa (ili rozog šampanjca)
  • 2 litre Spritea
  • brusnice
  • ekstrakt trešnje ili malo sirupa od višnje (opcionalno)
  • ružmarin (opcionalno)

Priprema:

  • U velikoj zdjeli s ledom pomiješajte sve sastojke.
  • Servirajte u čaše te ukrasite cijelim brusnicama (i ružmarinom).

Božićni punč od kokosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 300 ml tekile
  • 230 ml likera Grand Marnier
  • 230 ml soka od limete
  • 230 ml kokosove vode
  • 230 ml kokosova mlijeka iz konzerve
  • 180 ml Malibu ruma od kokosa
  • 180 ml šećernog sirupa
  • svježe brusnice
  • nekoliko grančica ružmarina
  • 1 žlica ekstrakta kokosa (opcionalno)

Pripreme:

  • Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli i punč poslužite hladan.
  • *Ako u trgovinama ne uspijete pronaći šećerni sirup, možete ga napraviti sami: U zdjelu stavite jednaku količinu vode i šećera (primjerice 1 čaša vode i 1 čaša šećera), kuhajte ih zajedno na laganoj vatri, a zatim maknite sa strane i pustite da se ohladi.

Njemački 'Punschglühbowle'

Image
Foto: Instagram, badapplebar

Sastojci:

  • 3 boce laganijeg crnog vina
  • 1 boca (0,75 l) likera po izboru (Cointreau ili Curacao primjerice)
  • pola šalice šećera
  • 1 naranča narezana na krugove (maknite sjemenke)
  • 1 limun narezan na krugove (maknite sjemenke)

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Stavite vino i liker u veliku zdjelu te na laganu vatru i kuhajte dok ne proključa.
  • Smanjite vatru i u smjesu dodajte šećer, zajedno s kriškama naranče i limuna.
  • Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta (povremeno promiješajte).
  • Punč prelijte u drugu zdjelu (koja podržava toplinu, nikako u plastičnu ili staklenu)
  • Poslužite vruće!

Topli punč s jabukama i rumom

Image
Foto: Instagram, terumah.mag

Sastojci:

  • 8 čaša stopostotnog soka od jabuka
  • 1 jabuka narezana na tanke krugove
  • 1 naranča, također narezana
  • 2 štapića cimeta
  • manji komadić svježeg đumbira (oguljen i nariban)
  • 2 čaše tamnog ruma (a može i klasični rum)

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Sok od jabuke, komade jabuke, komade naranče, đumbir i cimet stavite kuhati u velikoj zdjeli.
  • Kad smjesa proključa, smanjite vatru i kuhajte još oko 5 minuta.
  • Maknite zdjelu s vatre i u smjesu dodajte rum.
  • Gotov punč servira se topao!
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo