Blagdani su pravo vrijeme za ukusnu hranu, kolače, ali i za pokoju čašu finog kuhanog vina - ili, kod nas nešto manje popularnog punča.
Na internetu postoji bezbroj recepata za razne varijacije ovog ukusnog, alkoholno-slatkog napitka, a mi smo za vas iskopali neke koji su idealni upravo za ovo božićno i novogodišnje doba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Možete ih poslužiti na kućnom partyju, na blagdanskoj večeri, ili ga jednostavno pripremiti same sebi. Jer, zašto ne biste!
Pjenušavi punč od brusnice i naranče
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 1 litra soka od brusnice
- 1 litra soka od naranče
- 1 čaša votke
- 1 čaša Spritea
- Naranča i limun narezani na krugove
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte sok od brusnice, sok od naranče, votku i na kraju dodajte Sprite.
- Na vrh dodajte na krugove narezane naranče i limun.
Sangrija-punč od šljiva
Sastojci:
- 2 boce suhog crvenog vina
- 1 čaša Triple Sac žestokog pića
- Pola čaše vinjaka
- Sok od dvije naranče
- 8 šljiva
- 6 jagoda
- 2 štapića cimeta
- sok od đumbira
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte vino, Triple Sec, vinjak i sok od naranče. Zatim dodajte narezane šljive, jagode i štapiće cimeta, pa sve stavite u hladnjak i ondje držite otprilike 4 sata ili cijelu večer.
- Poslužite u čašama s ledom i začinite sokom od đumbira.
Viski punč s grejpom
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 1 čašica šećera u prahu
- 1 boca viskija Jim Beam
- liker od bazge (ili sirup od bazge, ako ne možete naći liker)
- 4 čaše soka od grejpa
- 30-ak listića mente
- 1 boca gazirane vode
- 1 grejp narezan na polu-krugove
Priprema:
- U veliku zdjelu stavite šećer, Jim Beam i liker (ili sirup) i miješajte dok se šećer ne rastopi.
- Dodajte sok od grejpa, listiće mente, opet lagano promiješajte i pustite da stoji oko sat vremena.
- Dodajte gaziranu vodu, grejp narezan na polu-krugove i servirajte s ledom.
Kremasti punč s pepermintom
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 2 čaše likera od jaja, poznatijeg kao Egg Nog (kojeg možete kupiti u Vrutku)
- Nekoliko većih žlica sladoleda od peperminta, a može i sladoled od vanilije te nekoliko žličica arome peperminta
- 1 čašica ruma
- 1 boca gazirane voda
Priprema:
- U blenderu pomiješajte liker od jaja i sladoled te kasnije u smjesu umiješajte rum.
- Smjesu stavite u čaše na pola, a drugu polovicu ispunite gaziranom vodom i odmah poslužite.
Punč od jabuka
Sastojci:
- Otprilike litra i pol 100 postotnog soka od jabuke
- 1 litra soka od grožđa
- 1 boca Somersby alkoholnog cidera
- 1 manja čaša soka od naranče
- 8 žličica zvjezdastog anisa
- 3 velike jabuke sorte Zlatni delišes
- 2 manje čaše ruma
- led
- nekoliko štapića cimeta
Priprema:
- U velikom zdjeli pomiješajte sok od jabuke, sok od grožđa, Somersby i sok od naranče.
- Dodajte zvjezdasti anis i 2 jabuke narezane na tanje krugove.
- Prilikom serviranja, čaše napunite ledom, dodajte malo ruma te zatim na to dodajte pripremljeni punč.
- Na kraju u svaku čašu dodajte još pokoji komadić jabuke i štapić cimeta za dekoraciju.
Voćni punč sa džinom
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 2 naranče
- 2 limuna
- 1 limeta
- nekoliko jagoda
- 1 svježi ananas
- 1 boca džina
- 1 čaša soka od limuna
- 1 čaša likera od malina
- 1 boca prošeka
- led
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte voće narezano na komadiće, džin, sok od limuna i liker od malina.
- Stavite u hladnjak da odstoji otprilike 5 sati, a netom prije posluživanja u smjesu dodajte i ohlađeni prošek te kockice leda.
Klasična sangrija s cimetom
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 2 boce crvenog vina
- 1 čaša likera Grand Marnier
- 2 čaše soka od naranče
- pola čaše šećernog sirupa
- Sprite
- 1 naranča
- 1 čaša jagoda
- cimet u prahu
Priprema:
- Sve sastojke osim Spritea pomiješajte u velikoj zdjeli.
- Preko noći ih pokrivene ostavite u hladnjaku.
- Sprite po potrebi dodajte netom prije serviranja (ali pazite da ne bude preslatko).
Božićna sangrija s ružmarinom
Sastojci:
- 2 boce sivog pinota
- 1 manja čaša Somersby cidera
- četvrtina čaše šećera
- četvrtina čaše prepolovljenih brusnica
- tri četvrtine čaše cijelih brusnica
- 1 jabuka Granny Smith narezana na kockice
- 3 grančice ružmarina
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke te ostavite u hladnjaku oko 4 sata.
- Servirajte s ledom.
'Jingle juice' blagdanski punč
Sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 1 boca (0,75 l) votke
- 1 boca pjenušavog Roséa (ili rozog šampanjca)
- 2 litre Spritea
- brusnice
- ekstrakt trešnje ili malo sirupa od višnje (opcionalno)
- ružmarin (opcionalno)
Priprema:
- U velikoj zdjeli s ledom pomiješajte sve sastojke.
- Servirajte u čaše te ukrasite cijelim brusnicama (i ružmarinom).
Božićni punč od kokosa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 300 ml tekile
- 230 ml likera Grand Marnier
- 230 ml soka od limete
- 230 ml kokosove vode
- 230 ml kokosova mlijeka iz konzerve
- 180 ml Malibu ruma od kokosa
- 180 ml šećernog sirupa
- svježe brusnice
- nekoliko grančica ružmarina
- 1 žlica ekstrakta kokosa (opcionalno)
Pripreme:
- Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli i punč poslužite hladan.
- *Ako u trgovinama ne uspijete pronaći šećerni sirup, možete ga napraviti sami: U zdjelu stavite jednaku količinu vode i šećera (primjerice 1 čaša vode i 1 čaša šećera), kuhajte ih zajedno na laganoj vatri, a zatim maknite sa strane i pustite da se ohladi.
Njemački 'Punschglühbowle'
Sastojci:
- 3 boce laganijeg crnog vina
- 1 boca (0,75 l) likera po izboru (Cointreau ili Curacao primjerice)
- pola šalice šećera
- 1 naranča narezana na krugove (maknite sjemenke)
- 1 limun narezan na krugove (maknite sjemenke)
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Stavite vino i liker u veliku zdjelu te na laganu vatru i kuhajte dok ne proključa.
- Smanjite vatru i u smjesu dodajte šećer, zajedno s kriškama naranče i limuna.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta (povremeno promiješajte).
- Punč prelijte u drugu zdjelu (koja podržava toplinu, nikako u plastičnu ili staklenu)
- Poslužite vruće!
Topli punč s jabukama i rumom
Sastojci:
- 8 čaša stopostotnog soka od jabuka
- 1 jabuka narezana na tanke krugove
- 1 naranča, također narezana
- 2 štapića cimeta
- manji komadić svježeg đumbira (oguljen i nariban)
- 2 čaše tamnog ruma (a može i klasični rum)
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Sok od jabuke, komade jabuke, komade naranče, đumbir i cimet stavite kuhati u velikoj zdjeli.
- Kad smjesa proključa, smanjite vatru i kuhajte još oko 5 minuta.
- Maknite zdjelu s vatre i u smjesu dodajte rum.
- Gotov punč servira se topao!