Mikrovalnu pećnicu većina koristi samo za podgrijavanje jela i eventualno za odmrzavanje, no ovaj kuhinjski aparat može puno više. Ljudi su otkrili odlične trikove s mikrovalnom i nesebično ih podijelili s drugima. Pripremite se na velika iznenađenja!
Osvježavanje starog kruha
Kruh se, nažalost, najviše baca jer vrlo brzo "ostari" i više nije ukusan. Kako biste ga vratili u život, samo trebate štrucu zamotati u vlažan papirnati ručnik i staviti ga u mikrovalnu. Za samo 20 sekudni izaći će kao iz pekare.
Rezanje luka bez suza
Zašto biste plakali nad glavicom luka ako ne morate?! Postoji jednostavan trik koji sprječava ovu neugodnu pojavu. Samo trebate odrezati krajeve luka i glavice staviti u mikrovalnu na 30 sekundi. Nakon toga navalite na rezanje, vidjet ćete promjenu.
Više soka iz limuna
Dosta soka od limuna ostaje neiskorišteno kada ga cijedite na klasičan način. Prije cijeđenja, ubacite limun u mikrovalnu na 10 sekundi. To će osloboditi molekule vode u voćki, tako da će "meso" postati mekše, a samim time se limun lakše cijedi.
Lakše guljenje češnjaka
Guljenje češnjaka mnogima je noćna mora. Osim što će vam prsti zaudarati od dugotrajnog držanja i bjesomučnih pokušaja skidanja ljepljive ljuskice, dosadno je i zamorno. Zato stavite cijeli češanj u mikrovalku pri najvišoj temperaturi i ljuska će se odvojiti od ploda. Vi ćete joj samo morati pomoći da otpadne.
Tostiranje orašida
Bademi i drugi orašasti plodovi zapravo su vrlo ukusni kada ih pripremite u mikrovalnoj pećnici. Stavite šaku plodova u zdjelicu, prelijte s malo ulja i ubacite u pećnicu na 60 sekundi. Možete dodati i malo čilija, kumina i soli prije grijanja za jači okus.
Potpomognuto dizanje kvasca
Čekanje da se kvasac digne prije pečenja traje vječno, ali taj proces također možete ubrzati tako što ćete staviti kvasac u mikrovalnu pri niskoj temperaturi na tri minute. Najprije ugrijte šalicu vode na dvije minute, a potom ubacite kvasac na tanjurić pokraj šalice i zatvorite vrata mikrovalke. Isparavanje i toplina pećnice stvorit će toplu i vlažnu atmosferu, u kojoj se kvasac brže diže. Ostavite tako 30 minuta, ali ne palite pećnicu.
Omekšavanje smeđeg šećera
Stajanjem se šećer stvrdne i slijepi te ga je teško dozirati kada, recimo, pečete kolač. Problem rješava stavljanje "kvrge" šećera u zdjelicu, prekrivanje vlažnim papirnatim ručnikom i grijanje u mikrovalnoj pećnici oko 20 sekundi. Nakon toga šećer možete normalno zagrabiti žlicom.