Pripada obitelji Cucurbitaceae u koju se svrstavaju krastavci i tikvice. Potječe iz južne Afrike, a kultivacija biljke počinje u Egiptu pa preko Mediterana stiže do Kine gdje se uzgaja od 10. stoljeća. Danas se najviše uzgaja u Grčkoj, Makedoniji, Italiji i Španjolskoj.
arti-201007090176006 Jedno je od rijetkog povrća koje se često smatra voćem, odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan u obliku beta karotena.
arti-201007150324006 Posjeduje aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma kolona, artritisa, a idealna je za čišćenje bubrega.
Jede se svježa, koristi se za pripremanje napitaka, koktela, a jednako tako odlično se spaja sa slanim jelima. U cijelosti je jestiva osim vanjske zelene kore.
Slatko od lubenice
1 kg lubenice – koristi se samo potkorica – svijetli dio 2 kg šećera 2 šipke vanilije 2 limuna voda
Priprema:
Kupite zrelu lubenicu debele kore koju je potrebno odstraniti tako da ostane bijelo- zeleni dio, onaj nezreli. Lubenicu narežite na komade i odstranite, narežemo ih na kockice i kuhamo u hladnoj vodi dok ne provrije.
Nakon toga izbacimo vodu i dodamo novu, to se ponavlja 6 puta. Ocijedite lubenicu.
U drugoj posudi stavite šećer i vodu te kuhajte dok se masa ne zgusne. Tada pažljivo dodajte u sirup komadiće lubenice i kuhajte 20 minuta. Pri kraju kuhanja dodajte vaniliji štapiće. Slatko stavimo u posudu i pokrijemo vlažnom platnenom krpom te ostavimo da se ohladi 12 sati. Nakon toga, stavimo u staklenke i zatvorimo celofanom.
Hladnu juhu od lubenice možete jednostavno pripremiti tako da usitnite lubenicu, dinju i kivi u pire dodate jogurt, ohladite i poslužite.
Voćno osvježenje
Narežite lubenicu i dinju na sitne komadiće, promiješajte mikserom te dodajte mlijeko ili jogurt i malo vanilije te komadiće leda. Dobit ćete izvanredan osvježavajući shake.
Jednostavna grickalica
Sjemenke lubenice mogu se pržiti i poslužiti kao grickalice. Žutu lubenicu u Italiji serviraju uz pršut kao predjelo, a jednako tako je ukusna sa sirom ili uz sirovu hranu.
Koktel od lubenice i votke
Sastojci:
pola šalice kupina pola šalice malina 5 manjih breskvi šaka borovnice lubenica srednje veličine 3 dl votke 0,1 dl maraskina
Lubenicu izrežite do dvije trećine, izvadite 'meso' i sjemenke, ali sačuvajte sok koji je iscurio. Napunite je bobičastim voćem, kao i narezanih i oguljenim breskvama, a potom ulijte votku i maraskino.
Tako napunjenu lubenicu poklopite i vratite u hladnjak da se dobro ohladi. Služite ju u visokim čašama s kockicom leda ili zdrobljenim ledom.
'Pijanu' lubenicu služite u visokim čašama sa jednom manjom kockom leda.
Salata od pečene piletine i lubenice
Sastojci:
400 grama piletine 2 kriške lubenice 1 krastavac 2 mlada luka 2 šake rikole, mladog špinata i sl. 8 listova mente 150 gr feta sira 2 žlice maslinovog ulja i sol, papar
Priprema:
Narezati lubenicu, krastavac i mladi luk i staviti u dublju posudu. Pileće meso narezati na listove ili kockice, malo posoliti i popapriti pa prepržiti na maslinovom ulju.
Dodati salatu, piletinu, usitnjenu mentu, poškropiti maslinovim uljem te po želji začiniti.
Na kraju, odozgo namrviti feta sir ili ga dodati isjeckanog na kockice, opet izmiješati i poslužiti.
Prethodni članci:
arti-201007150324006 arti-201007090176006 arti-201005310063006 arti-201005040231006