Upoznajte čudo od lubenice!

Slasno povrće koje potječe iz Južne Afrike, a njezine sjemenke pronađene su i u Tutankamonovoj grobnici. Osim što osvježava, izvor je vitamina C, A i ima ljekovita svojstva.

24.7.2010.
14:05
VOYO logo

Pripada obitelji Cucurbitaceae u koju se svrstavaju krastavci i tikvice. Potječe iz južne Afrike, a kultivacija biljke počinje u Egiptu pa preko Mediterana stiže do Kine gdje se uzgaja od 10. stoljeća. Danas se najviše uzgaja u Grčkoj, Makedoniji, Italiji i Španjolskoj.

arti-201007090176006 Jedno je od rijetkog povrća koje se često smatra voćem, odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan u obliku beta karotena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007150324006 Posjeduje aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i mogu pomoći u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma kolona, artritisa, a idealna je za čišćenje bubrega.

Jede se svježa, koristi se za pripremanje napitaka, koktela, a jednako tako odlično se spaja sa slanim jelima. U cijelosti je jestiva osim vanjske zelene kore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatko od lubenice

1 kg lubenice – koristi se samo potkorica – svijetli dio 2 kg šećera 2 šipke vanilije 2 limuna voda

Priprema:

Kupite zrelu lubenicu debele kore koju je potrebno odstraniti tako da ostane bijelo- zeleni dio, onaj nezreli. Lubenicu narežite na komade i odstranite, narežemo ih na kockice i kuhamo u hladnoj vodi dok ne provrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga izbacimo vodu i dodamo novu, to se ponavlja 6 puta. Ocijedite lubenicu.

U drugoj posudi stavite šećer i vodu te kuhajte dok se masa ne zgusne. Tada pažljivo dodajte u sirup komadiće lubenice i kuhajte 20 minuta. Pri kraju kuhanja dodajte vaniliji štapiće. Slatko stavimo u posudu i pokrijemo vlažnom platnenom krpom te ostavimo da se ohladi 12 sati. Nakon toga, stavimo u staklenke i zatvorimo celofanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladnu juhu od lubenice možete jednostavno pripremiti tako da usitnite lubenicu, dinju i kivi u pire dodate jogurt, ohladite i poslužite.

Voćno osvježenje

Narežite lubenicu i dinju na sitne komadiće, promiješajte mikserom te dodajte mlijeko ili jogurt i malo vanilije te komadiće leda. Dobit ćete izvanredan osvježavajući shake.

Jednostavna grickalica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjemenke lubenice mogu se pržiti i poslužiti kao grickalice. Žutu lubenicu u Italiji serviraju uz pršut kao predjelo, a jednako tako je ukusna sa sirom ili uz sirovu hranu.

Koktel od lubenice i votke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

pola šalice kupina pola šalice malina 5 manjih breskvi šaka borovnice lubenica srednje veličine 3 dl votke 0,1 dl maraskina

Lubenicu izrežite do dvije trećine, izvadite 'meso' i sjemenke, ali sačuvajte sok koji je iscurio. Napunite je bobičastim voćem, kao i narezanih i oguljenim breskvama, a potom ulijte votku i maraskino.

Tako napunjenu lubenicu poklopite i vratite u hladnjak da se dobro ohladi. Služite ju u visokim čašama s kockicom leda ili zdrobljenim ledom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pijanu' lubenicu služite u visokim čašama sa jednom manjom kockom leda.

Salata od pečene piletine i lubenice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

400 grama piletine 2 kriške lubenice 1 krastavac 2 mlada luka 2 šake rikole, mladog špinata i sl. 8 listova mente 150 gr feta sira 2 žlice maslinovog ulja i sol, papar

Priprema:

Narezati lubenicu, krastavac i mladi luk i staviti u dublju posudu. Pileće meso narezati na listove ili kockice, malo posoliti i popapriti pa prepržiti na maslinovom ulju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodati salatu, piletinu, usitnjenu mentu, poškropiti maslinovim uljem te po želji začiniti.

Na kraju, odozgo namrviti feta sir ili ga dodati isjeckanog na kockice, opet izmiješati i poslužiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007150324006 arti-201007090176006 arti-201005310063006 arti-201005040231006

pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo