Lješnjakovo ulje sadrži veliku količinu kvalitetnih nezasićenih masnih kiselina, dok najveću koncentraciju čini mononezasićena oleinska masna kiselina poznata kao omega-9. Osim te, sadrži i alfa-linolensku masnu kiselinu te malu koncentraciju zasićenih masnih kiselina. Oleinske masne kiseline su bitne jer dobro utječu na omjer zdravog kolesterola te poboljšava rad srca i krvnih žila.
Postoji razlika u običnom ulju i ulju čileanskog lješnjaka
Ulje čileanskog lješnjaka latinskog je naziva Gevuina avellana i nije srodnik s europskim lješnjakom latinskog naziva Corylus avellana. Mnoge bio trgovine prodaju ulje običnog lješnjaka koje je također ljekovito, no ne u tolikim mjerilima. Ulje čileanskog lješnjaka ima potpuno različiti sastav od ulja europskog lješnjaka, a glavna razlika je da europsko ulje ne pruža zaštitu od sunca.
Možete naići na razne informacije o stupnju zaštite ulja od lješnjaka, a najćešće se navode informacije da mu je SPF faktor 30, negdje čak i 50. Uzmite u obzir i da se uljima procjenjuje SPF faktor na temelju epruvete čistog ulja. To bi značilo da nije isti nakon što je ulje razrjeđeno ili uz neku drugu mješavinu. Izađete li s takvim mješavinama na jako sunce uvjereni da ste dobro zaštićeni, možete dobiti samo visok stupanj kožnih oštećenja, a ne visok stupanj zaštite.
Ljekovitost ulja čileanskog lješnjaka
Već spomenuta koncentracija nezasićenih kiselina, ali i vitamina E u ovom ulju stavlja ga na sami vrh popisa ljekovitih ulja. Vitamin E je ujedno i antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i s njima povezanim upalnim procesima u tijelu.
Ovo su neka ljekovita svojstva ulja čileanskog lješnjaka:
- čini kožu mekšom
- hrani kožu
- regulira lučenje masnoće
- potiče cirkulaciju u organizmu i koži
- njeguje kosu
- može se koristiti kao zaštita nakon brijanja
Cijena skladna s teškoćom dobivanja ulja
Hladno prešano ulje može se kupiti u prodavaonicama bio proizvoda. Cijena se malo razlikuje od trgovine, a za 100ml iznosi oko 150 kuna.
Ostali proizvodi od čileanskog lješnjaka
Pri stvaranju i proizvodnji ulja od lješnjaka praktički nema otpada. Osim ulja, od lješnjaka se može raditi brašno koje je posebno traženo jer ne sadrži gluten. Brašno od lješnjaka ima slatkast okus pa se može koristiti i u izradi kolača.
Još jedan od proizvoda je lješnjakov maslac koji nastaje pri sedimentaciji ulja prije nego se ono sprema u tankove. Vrlo je sličan kikiriki maslacu. S obzirom na to da se proizvodi u ograničenoj količini kao talog od ulja, cijena mu je također nešto viša od ostalih maslaca.