Blagdani i blagdanski partyji pravo su vrijeme za dizanje koktela na novu razinu i to ni manje ni više nego - kavom. Svi ljubitelji kave sigurno neće ostati razočarani spajanjem alkohola i espressa, odnosno likera od kave.
Donosimo vam deset recepata kojima ćete i vi i vaši gosti biti naprosto oduševljeni.
Espresso Martini
- 45 ml Kahlua (meksički liker od kave)
- 30 ml votke
- 30 ml espressa
Pomiješajte sve sastojke u shakeru s puno leda energičnim pokretima i ulijte koktel u čašu za martini.
Pumpkin Spice Margarita
- 7 ml tekile
- 14 ml šlaga
- 2 žlice pumpkin spice sirupa
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 žličice cimeta
- pola žličice začina od bundeve
- 14 ml vruće kave
- za ukras: tučeno slatko vrhnje i cimet
Pomiješajte vrhnje, sirup, šećer, vaniliju i začin od bundeve. Mješavinu ulijte u kavu i dodajte tekilu. Ukrasite tučenim vrhnjem i cimetom.
Truffle
- 30 ml Frangelica (talijanski liker od lješnjaka)
- 30 ml votke
- 22 ml hladnog espressa
Energično tresite sve sastojke u shakeru punom leda i ulijte u čašu.
Chocolate mocha latte
- 60 ml espressa
- 120 ml obranog mlijeka
- 3 žlice laganog čokoladnog sirupa
- 30 ml Kahlua (meksički liker od kave)
Ulijte u čašu punu leda sve sastojke i promiješajte.
Zov buđenja
- 60 ml votke
- 30 ml kave
- 15 ml Triple sec-a
- 30 ml mlijeka
Protresite sve sastojke u shakeru s ledom i ulijte u staklenu čašu.
Bronx bomber
- dupli espresso
- 3 ml absintha
- 44 ml džina
Sve sastojke energično protresite u shakeru i poslužite u čaši.
Hot Shot Espresso
- 30 ml likera od kave
- 30 ml Baileys Original Irish Cream
- dupli espresso
- pjenica od mlijeka
Sve sastojke tresite u shakeru s ledom i ulijte u staklenu čašu.
Irska kava s okusom medenjaka
- 60 ml Baileys Original Irish Cream
- 120 ml kave
- 1 žlica začina od bundeve
- tučeno vrhnje za ukras
Pomiješajte Baileys i začin od bundeve u šalici, ulijte kavu i promiješajte. Ukrasite tučenim vrhnjem.
Truffle od malina
- 30 ml votke
- 22 ml likera od kave
- 22 ml likera od malina
- tučeno vrhnje i čokoladne mrvice za ukras
Votku i likere tresite u shakeru s puno leda te ih ulijte u čašu za šampanjac. Ukrasite tučenim vrhnjem i čokoladnim mrvicama.
Perk up
- 88 ml votke
- pola žlice samljevene kave
- 30 ml kokosovog mlijeka
- 22 ml javorovog sirupa
- tri zrna kave
Stavite kavu u votku i pustite neka stoji oko 3 minute. Ocijedite votku u shaker s puno leda. Dodajte ostale sastojke i energično protresite. Ulijte u čašu za martini i ukrasite zrncima kave.