ŠTO U HLADNJAK, A ŠTO U KOŠARU? / Gdje je bolje čuvati voće i povrće, a kada ih smjesta baciti jer postaju opasni

Image
Foto: Getty

Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani, a plijesan koja se može javiti na cvjetači čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke

1.4.2019.
9:32
Getty
Play logo

Najbolji savjet o tome kako se hrana ispravno čuva svježom nekoć se prenosio s koljena na koljeno. Današnja generacija, odrasla na grickalicama, kao da je zaboravila kako upiti tako važne životne lekcije.

Tako barem tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt. "Na primjer, većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u hladnjaku", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio potrošača možda i zna da jabuke proizvode plin etilen, zbog čega će voće smješteno u blizini jabuka brže sagnjiti. "No većina ne zna takav plin proizvode i rajčice. Niti da u hladnjaku brže gube aromu", dodaje nutricionistica Antonia Blumenthal.

Ali nije to sve. Avokada, kruške, smokve, nektarine, šljive.. svi proizvode etilen.

Limun nikako u hladnjak

Hladnjaci su najgore mjesto za čuvanje limuna jer i oni ondje brzo gube aromu. Najbolje ih smjestiti u košaru u najhladnijoj prostoriji u kući, kako bi između njih mogao cirkulirati zrak. A najgore ih je ostaviti u plastičnoj vrećici jer je pojava plijesni zagarantirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s rajčicama možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od rajčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrlje koje se ne vide

Ako ih se ispravno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stupnjeva, patlidžani mogu ostati svježi maksimalno deset dana.

Grah i cvjetača, primjerice, mnogo su osjetljiviji i potrebno ih je brzo potrošiti. Crveni grah ne bi trebalo čuvati dulje od tri dana na hladnom i suhom mjestu. Nakon toga će početi gnjiliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Cvjetaču još i kraće, dan ili dva. "Ako se pojave crne mrlje, to su plijesni i cvjetača više nije za jelo", kaže Blumenthal. Takva plijesan čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže niti ako se mrlje odrežu jer pokraj njih ima i onih oku nevidljivih.

Mrkve mogu biti u hladnjaku, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakiraju u prodavaonicama. Mrkve na hrpi mogu u hladnjaku potrajati tjedan dana, ali one oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno bit će dobre i četiri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo