Biljke berite tijekom sunčanog dana, ali ne rano ujutro da ne bi bilo vlažno od rose. Beru se najljepši listovi. Grančice se vežu u buketiće i objese da naopako vise na propuhu ili mjestu gdje struji zrak. Ne ostavljajte ih na suncu jer začine mora osušiti zrak.
Bosiljak
Suši se na propuhu, ali možete ga staviti i u ocat i tako dobiti posebni okus. Može se osušiti i u pećnici, tako što se razdvojeni snopovi stave na tanjur.
Lovorov list
Listove treba odvojeno sušiti, a potom ih najbolje staviti u papirnatu vrećicu. Odlično se suši u pećnici, na najnižoj temperaturi. Stavlja se u već blago zagrijanu pećnicu.
Vlasac
Najbolje ga je sitno isjeckati i zamrznuti u posudi za led, a potom vaditi kockice prema potrebi. Može se i osušiti, ali će tako imati blaži miris i okus.
Peršin
Sušite buketiće na propuhu.
Menta
Neće izgubiti miris i okus ako se suši u pećnici ili mikrovalki oko dvije minute.
Ružmarin
Suši se u buketiću, kao i majoran i limunska trava.
Origano
Njega možete sušiti na sve načine.
Majčina dušica
Najbolje ju je sušiti u buketiću, ali je odlično i ukoliko je stavi u maslinovo ulje kome će dati poseban okus.
Kopar
Najbolje je zamrznuti ga jer je najzgodnije vaditi kockice i stavljati u preljeve i ostala jela.