Sastojci za svinjski buncek i kiselo zelje:

suhi svinjski buncek (kračica) 10 dag slanine 1 kg narezanog kiselog kupusa 2 glavice luka 1 dcl bijelog vina 1 lovorov list 3 suhe šljive nekoliko zrna papra mast ili ulje

Priprema svinjskog bunceka i kiselog zelja:

Buncek očistite od moguće površinske soli, pa ga stavite kuhati dok se meso ne počne odvajati od kosti.

Za to vrijeme narežite slaninu na kockice, usitniti luk i sve zajedno kratko popržiti.

Dodati kupus, lovorov list i papar, sve zaliti vinom i vodom da sve bude pokriveno, pa kuhati na na srednjoj vatri dok kupus potpuno ne omekša. Za vrijeme kuhanja dolijte vode u kojoj se kuhao buncek svako malo kako se kupus ne bi zalijepio za posudu.

Pri kraju kuhanja dodajte suhe šljive tek toliko da omekšaju pa gotovi kupus poslužite skupa s buncekom.

Kao prilog možete poslužiti i kuhani ili pire krumpir.