Slavonci najbolje znaju kako spraviti hranu 'za dušu'

Image

Poznata po zlatnim poljima i plodnoj zemlji, Slavonija je svakako ostavila svoj značajan otisak na gastronomskoj karti Hrvatske.

7.2.2020.
15:44
VOYO logo

Svako jelo, pa tako i ovo, najbolje je kada se biraju svježe namirnice. Garancija svježine i kvalitete svakako su naša domaća gospodarstva koja s ljubavlju i predanošću uzgajaju hranu. Svježe, 100% hrvatsko svinjsko meso na police Kauflanda stavile su tri hrvatske farme: PG San, OPG Jančo i PG Kolesarić. S obzirom da je ishrana izuzetno bitna za kvalitetu mesa, gospodarstva u ishrani koriste isključivo hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj – prirodnu i bez upotrebe GMO-a. Čitava ta briga osigurava kvalitetno i sočno meso. Osim vrhunske svinjetine, u Kauflandu pronađite i junetinu domaće kvalitete s oznakom Baby Beef.

Ovo podneblje pitomih ljudi prošlo je burnu povijest, koja se utisnula u tipična slavonska jela. U slavonskom ćete „loncu“ tako pronaći note turske, mađarske, bosanske, čak i arapske kuhinje. Kako god, iz Slavonije nikako nećete otići gladni jer Slavonci, osim što su izuzetno velikodušni i gostoljubivi ljudi, njihova je kuhinja poznata po tome da je poprilično kalorična i ozbiljno začinjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najpoznatijim jelima Slavonije „na žlicu“ su svakako čobanac, fiš-paprikaš i perkelt, koji je vrlo sličan gulašu, ali sa smanjenom količinom vode i puno crvene paprike. Crvena paprika je radi jakog utjecaja susjedne Mađarske, jedan od omiljenih začina slavonske ravnice i koristi se u mnogim jelima. Slavonija je nadaleko poznata i po svojim suhomesnatim proizvodima, poglavito od svinjskog mesa. Pravi su majstori u spravljanju takvih delicija, a najpoznatije su kulen, kulenova seka, slanina, razne vrste kobasica, tlačenica, krvavice, čvarci…

Vjerujemo da ste čuli za mnoga slavonska jela, mnoga ste i isprobali, a mi vas želimo podsjetiti na jedno staro autohtono slavonsko jelo o kojem se ne piše prečesto – vinogradarski ćevap, tradicionalno jelo slavonskih vinogradara. To je svojevrsna požeška verzija kebaba ,koja se služi uz kuhani krumpir. U originalnoj verziji spravlja se baš kao kebab, a današnje inačice dozvoljavaju i upotrebu pećnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako ćete ga napraviti…

Autohtono jelo Slavonije: Požeški vinogradarski ćevap zadovoljit će i najzahtjevnije nepce

Trebaju vam:

  • svinjska vratina
  • slanina
  • luk
  • junetina
  • sol
  • papar
  • mljevena paprika

Meso, svinjsku vratinu, juneću vratinu ili but i slaninu, narežite na komade te ih posipajte solju, paprom i crvenom paprikom. Ostavite meso da se marinira, najbolje jedan dan. Na ražanj ili drvene ražnjiće nabadajte svinjetinu, slaninu, luk, junetinu i tu i tamo ubacite i kožu od slanine. Ovako pripremljeni ražanj zamotajte svinjskom ili telećom maramicom i povežite špagom.

Pecite na laganoj vatri. Možete se poslužiti i roštiljem ili ga čak ispeći u pećnici. Vinogradarski ražnjić poslužimo uz kuhani krumpir koji prelijemo mašću od pečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još zanimljivih recepata pronađite na našoj gastonomskoj karti Hrvatske OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo