RECEPT ZA KOJIM SE POMAMILA CIJELA HRVATSKA: / Je li ovo najfinija slastica ikada?

Image

Korak po korak kako pripremiti dvije omiljene blagdanske slastice: vanilin kiflice i slasnu božićnu tortu od čokolade s okusom naranče

4.12.2017.
14:54
VOYO logo

Zamisliti Božić bez mirisa kiflica i čokolade gotovo je nezamislivo. Malene i savršenog oblika, mekane i prhke i tope se u ustima – vanilin kiflice omiljeni su blagdanski suhi kolač. Odlično je kod njih što, ako se ne pojedu odmah, u limenoj kutiji mogu stajati desetak dana i što dulje stoje, to su ukusnije. Hoćete li u smjesu brašna, margarina i šećera dodati orahe, bademe, lješnjake ili kokos ovisi samo o vašem ukusu, a poseban šarm će im dati šećer u prahu u koji ih se treba uvaljati još dok su vruće. Torta od čokolade je pak prava kraljica blagdanskog stola - kompaktni biskvit u kojem dominira rastopljena čokolada i margarin uz miris naranče te fini ganache, zadovoljit će ukuse i najzahtjevnijih nepca. Evo kako pripremiti ove dvije slastice, korak po korak.

Vanilin kiflice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sastojci:

  • 280 grama glatkog brašna
  • 210 grama margarina Zvijezda stolni
  • 140 grama mljevenih oraha
  • 70 grama šećera
  • 2 žlice vrhnja
  • 1 bjelanjak
  • Šećer u prahu
Image

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladni margarin izmrviti u brašno, dodati mljevene orahe, šećer, bjelanjak i vrhnje te brzo oblikovati tijesto.

Image
Image
Image
Image
Image

Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti najmanje pola sata u hladnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Limeni pleh obložiti papirom za pečenje i oblikovati kiflice te slagati jednu do druge uz razmak oko jedan centimetar.

Image

Peći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta, dok kiflice ne požute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Vruće ih uvaljati u šećer u prahu i najbolje spremiti u limene kutije s poklopcem.

Image

Fina čokoladna torta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 150 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • Naribana korica neprskane naranče
  • Naribana korica neprskanog limuna
  • 200 grama tamne čokolade
  • 250 grama margarina Zvijezda stolni
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 2 dl mlijeka
Image

Za kremu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke uz malo soli umutiti u čvrstu pjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Žumanjke izmiješati sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom, limunovom i narančinom koricom.

Image
Image
Image
Image

Na pari rastopiti margarin i čokoladu, dodati smjesi sa žumanjcima, ručno umiješati brašno i bjelanjke (postupno, u tri navrata, ne miješajući previše) te smjesu peći u kalupu za torte sat vremena na 160 stupnjeva Celzijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Pečeni biskvit zaliti hladnim mlijekom.

Skuhati ganache: lagano zagrijati šlag, dodati izlomljenu čokoladu i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Izliti na biskvit.

Image

Torta treba odstajati u hladnjaku jedan dan da se stisne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Želite još više savjeta i ideja kako ispeći savršene kolače? Pročitajte ih u velikom blagdanskom specijalu Zvijezde.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

https://gdehr.hit.gemius.pl/_%5BTIMESTAMP%5D/redot.gif?id=0206f5qpk2WWJa0S3MEx.tICU4tPo3HV7p6WdZuDtHD.97/fastid=itajslcdbmlnqlcwhlleuqmtknkv/stparam=vjrolxrghb
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo