Zamisliti Božić bez mirisa kiflica i čokolade gotovo je nezamislivo. Malene i savršenog oblika, mekane i prhke i tope se u ustima – vanilin kiflice omiljeni su blagdanski suhi kolač. Odlično je kod njih što, ako se ne pojedu odmah, u limenoj kutiji mogu stajati desetak dana i što dulje stoje, to su ukusnije. Hoćete li u smjesu brašna, margarina i šećera dodati orahe, bademe, lješnjake ili kokos ovisi samo o vašem ukusu, a poseban šarm će im dati šećer u prahu u koji ih se treba uvaljati još dok su vruće. Torta od čokolade je pak prava kraljica blagdanskog stola - kompaktni biskvit u kojem dominira rastopljena čokolada i margarin uz miris naranče te fini ganache, zadovoljit će ukuse i najzahtjevnijih nepca. Evo kako pripremiti ove dvije slastice, korak po korak.
Vanilin kiflice
Sastojci:
- 280 grama glatkog brašna
- 210 grama margarina Zvijezda stolni
- 140 grama mljevenih oraha
- 70 grama šećera
- 2 žlice vrhnja
- 1 bjelanjak
- Šećer u prahu
Priprema:
Hladni margarin izmrviti u brašno, dodati mljevene orahe, šećer, bjelanjak i vrhnje te brzo oblikovati tijesto.
Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti najmanje pola sata u hladnjaku.
Limeni pleh obložiti papirom za pečenje i oblikovati kiflice te slagati jednu do druge uz razmak oko jedan centimetar.
Peći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta, dok kiflice ne požute.
Vruće ih uvaljati u šećer u prahu i najbolje spremiti u limene kutije s poklopcem.
Fina čokoladna torta
Sastojci:
- 8 jaja
- 150 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- Naribana korica neprskane naranče
- Naribana korica neprskanog limuna
- 200 grama tamne čokolade
- 250 grama margarina Zvijezda stolni
- 4 žlice oštrog brašna
- 2 dl mlijeka
Za kremu:
- 400 grama tamne čokolade
- 1 litra Zvijezda šlaga
Priprema:
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke uz malo soli umutiti u čvrstu pjenu.
Žumanjke izmiješati sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom, limunovom i narančinom koricom.
Na pari rastopiti margarin i čokoladu, dodati smjesi sa žumanjcima, ručno umiješati brašno i bjelanjke (postupno, u tri navrata, ne miješajući previše) te smjesu peći u kalupu za torte sat vremena na 160 stupnjeva Celzijevih.
Pečeni biskvit zaliti hladnim mlijekom.
Skuhati ganache: lagano zagrijati šlag, dodati izlomljenu čokoladu i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne.
Izliti na biskvit.
Torta treba odstajati u hladnjaku jedan dan da se stisne.
Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.