Prženje hrane može biti ukusno, ali prskanje ulja predstavlja ozbiljan rizik u kuhinji. Osim što može izazvati bolne opekotine, ulje koje prska može uzrokovati požar i oštetiti kuhinjske površine. Pravilne mjere opreza prilikom kuhanja s uljem ključne su za očuvanje sigurnosti i čistoće u kuhinji.
Sigurno vas nervira kada vam je cijela ploča štednjaka isprskana od ulja nakon prženja mesa, ribe, krumpira i sličnih jela. No, postoji odličan trik zahvaljujući kojem će vaš štednjak izgledati kao da ga niste koristili.
Dodajte malo začina
Kako biste izbjegli prskanje ulja prilikom prženja hrane, možda koristite poklopac, ali to zadržava paru u tavi i mijenja okus i teksturu hrane. Osim toga, kada pržite hranu u poklopljenoj tavi ne možete postići hrskavu koricu na mesu. Stoga postoji bolji način da spriječite prskanje ulja - dodajte malo soli u ulje.
Što trebate učiniti?
Ulijte ulje u tavu i dodajte prstohvat soli. Lagano zagrijte ulje na tihoj vatri, a kada se dovoljno zagrije, dodajte hranu koju želite pržiti. Najbolje je koristiti tavu s debelim dnom jer se ravnomjerno zagrijava.
Da biste spriječili da se namirnice zalijepe, ulijte ulje u tavu, a zatim posolite dno tave. Pazite da ne pretjerate s količinom soli kako jelo ne bi postalo preslano, piše Alo!
POGLEDAJTE VIDEO: Maslinovo ulje sprječava demenciju, Venecija zaradila milijun eura u 11 dana