Ako tražite desert koji je ukusan, hranjiv i jednostavan za pripremu, kolač od batata jedna je od ideja s kojom nećete promašiti. Ovaj recept spaja prirodnu slatkoću batata s aromatičnim začinima cimet i muškatni oraščić, pa tako ima savršen balans u okusima. Osim što je bogat vlaknima, vitaminima i antioksidansima, ovaj kolač priprema se s prirodnim šećerima i zdravim masnoćama, zbog čega je dobar izbor i za sve koji paze na uravnoteženu prehranu.
Recept za kolač od batata
Donosimo jednostavan recept za kolač od batata koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca – savršen za svaki obrok, bilo kao slatki zalogaj nakon ručka ili zdravija verzija deserta za posebne prilike.
Zdravi kolač od batata sastojci:
- 400 g pirea od batata (oko 2 srednja batata, pečena i izgnječena)
- 120 ml meda ili javorovog sirupa (prilagodite slatkoću po želji)
- 2 jaja (ili 2 žlice chia sjemenki pomiješane s 6 žlica vode za vegansku verziju)
- 80 ml kokosovog ulja (otopljenog) ili maslinovog ulja
- 5 ml ekstrakta vanilije (1 žličica)
- 2 g cimeta (1 žličica)
- 1 g muškatnog oraščića (1/2 žličice)
- 5 g praška za pecivo (1 žličica)
- Prstohvat soli
- 150 g bademovog brašna (ili drugog zdravog brašna, poput zobenog)
- Po želji: 80 g sjeckanih oraha, badema ili tamne čokolade (min. 70% kakaa)
Zdravi kolač od batata priprema:
- Ogulite batat, narežite ga na kockice i pecite u pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok ne omekša. Izgnječite ga u pire.
- U zdjeli pomiješajte pire od batata, med ili javorov sirup, jaja, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol.
- Postupno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Umiješajte sjeckane orahe, bademe ili komadiće tamne čokolade za dodatni okus.
- Smjesu ulijte u kalup za pečenje dimenzija 20 x 20 cm, obložen papirom za pečenje ili lagano nauljen. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35-40 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Pustite kolač da se potpuno ohladi prije rezanja kako bi zadržao oblik. Poslužite ga samostalno ili s dodatkom grčkog jogurta ili svježeg voća.
Kolač od batata čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku kako bi ostao svjež. Uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj slastici.
POGLEDAJTE VIDEO: Pravi show u Ivanić-Gradu: Od buče se pravi sve. Kolači i kozmetika, ali i piva