Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Slatki zalogaj /

Recept s kojim nećete promašiti: Savršen balans prirodne slatkoće i aromatičnih začina

Primjeren za svaki obrok, bilo kao slatki zalogaj nakon ručka ili zdravija verzija deserta za posebne prilike

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Ako tražite desert koji je ukusan, hranjiv i jednostavan za pripremu, kolač od batata jedna je od ideja s kojom nećete promašiti. Ovaj recept spaja prirodnu slatkoću batata s aromatičnim začinima cimet i muškatni oraščić, pa tako ima savršen balans u okusima. Osim što je bogat vlaknima, vitaminima i antioksidansima, ovaj kolač priprema se s prirodnim šećerima i zdravim masnoćama, zbog čega je dobar izbor i za sve koji paze na uravnoteženu prehranu.

Recept za kolač od batata

Donosimo jednostavan recept za kolač od batata koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca – savršen za svaki obrok, bilo kao slatki zalogaj nakon ručka ili zdravija verzija deserta za posebne prilike.

Zdravi kolač od batata sastojci:

400 g pirea od batata (oko 2 srednja batata, pečena i izgnječena)

120 ml meda ili javorovog sirupa (prilagodite slatkoću po želji)

2 jaja (ili 2 žlice chia sjemenki pomiješane s 6 žlica vode za vegansku verziju)

80 ml kokosovog ulja (otopljenog) ili maslinovog ulja

5 ml ekstrakta vanilije (1 žličica)

2 g cimeta (1 žličica)

1 g muškatnog oraščića (1/2 žličice)

5 g praška za pecivo (1 žličica)

Prstohvat soli

150 g bademovog brašna (ili drugog zdravog brašna, poput zobenog)

Po želji: 80 g sjeckanih oraha, badema ili tamne čokolade (min. 70% kakaa)

Zdravi kolač od batata priprema:

Ogulite batat, narežite ga na kockice i pecite u pećnici na 200 °C oko 25-30 minuta, dok ne omekša. Izgnječite ga u pire.

U zdjeli pomiješajte pire od batata, med ili javorov sirup, jaja, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U drugoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol.

Postupno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Umiješajte sjeckane orahe, bademe ili komadiće tamne čokolade za dodatni okus.

Smjesu ulijte u kalup za pečenje dimenzija 20 x 20 cm, obložen papirom za pečenje ili lagano nauljen. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35-40 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Pustite kolač da se potpuno ohladi prije rezanja kako bi zadržao oblik. Poslužite ga samostalno ili s dodatkom grčkog jogurta ili svježeg voća.

Kolač od batata čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku kako bi ostao svjež. Uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj slastici.

POGLEDAJTE VIDEO: Pravi show u Ivanić-Gradu: Od buče se pravi sve. Kolači i kozmetika, ali i piva

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike