Ako vam je dosta makarona sa sirom, ali svejedno želite nešto fino i kremasto za ručak, onda je ovaj recept savršena alternativa za vas. Cvjetaču svakako morate prvo malo skuhati da se ne peče vječno u pećnici.
Sastojci:
2 male glavice cvjetače
2 žlice maslaca
3 češnja češnjaka
3 žlice brašna
mlijeko
kremasti sir
sol
Svježe mljeveni crni papar
6 kriški slanine, kuhane i izmrvljene
1/4 narezanog zelenog luka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 350 stupnjeva. U velikom loncu s kipućom posoljenom vodom blanširajte cvjetaču 3 minute. Ocijedite cvjetaču od vode.
2. Napravite umak od sira: u velikoj tavi rastopite maslac. Dodajte češnjak i kuhajte dok ne zamiriše, 1 minutu, zatim dodajte brašno i miješajte dok ne porumeni, 2 minute. Dodajte mlijeko i lagano kuhajte, a zatim dodajte krem sir, miješajte dok se ne sjedini. Maknite s vatre i umiješajte sir dok se ne otopi, a zatim začinite solju i paprom.
3. U posudu dodajte ocijeđeni karfiol. Prelijte umakom od sira i miješajte dok se ne sjedini. Umiješajte po 1 žlicu kuhane slanine i zelenog luka dok se ne sjedine, a zatim prelijte preostalim sirom, slaninom i zelenim lukom.
4. Pecite dok karfiol ne omekša i sir se ne rastopi, 30 minuta.