Svjetski dan pizze obilježava se 9. veljače. Ovo ukusno jelo obožavaju i stari i mladi te se na kućnim jelovnicima nađe barem jednom tjedno.
POGLEDAJTE VIDEO: Pizza majstori za Direkt otkrili koju nikada ne bi probali, ali i o tijestu koje 'ne pada teško na želudac'
Iako skoro svi volimo pojesti pizzu u omiljenoj pizzeriji, nekako nam je ipak najslađa ona koju napravimo doma prema receptu naših baka ili mama.
Domaće pizze od onih "kupovnih" razlikuju se po debljini tijesta, a naše bake najviše vole raditi one od debelog i mekanog kao pamuk koje nalikuje kruhu.
Baka Iva otkrila nam je svoj recept za ukusnu pizzu na koju zaista možete staviti svašta: šunku, svježe povrće, luk, rajčicu itd.
Sastojci:
- Pola kilograma brašna,
- Instant suhi kvasac,
- Šest žlica ulja
- Malo soli,
Iako skoro svi volimo pojesti pizzu u pizzeriji, nekako nam je ipak najslađa ona koju napravimo doma.
- Oko dva decilitra tople vode,
- Gotovi umak od rajčice za pizzu,
- 300 g omiljenog sira za pizzu
- Origano
- Dodaci po želji: pršut, panceta, šunka, masline, feferoni…
Priprema:
U posudi pomiješajte suhe sastojke (bračno, kvasac i sol) te dodajte ulje, pa toplu vodu. Smjesu dobro izmijesite, dodajte brašna ili vode, ako je potrebno. Tijesto je gotovo kad vam se prestane lijepiti za ruke.
Preko posude s tijestom stavite prozirnu foliju. Pripazite da je dobro zatvorena te je stavite na neko toplo mjesto i ostavite da stoji minimalno sat vremena.
Veliki pleh za pečenje premažite uljem te u njega stavite razvučeno tijesto za pizzu.
Na tijesto stavite umak od rajčice, pospite naribanim sirom te stavite svoje omiljene dodatke. Baka Iva preferira komadiće šunke, masline, pancetu i origano.
Pleh s pizzom stavite u prethodno zagrijanu pećnicu da se peče na 200 °C oko 20 minuta.
Dobar vam tek!