Zapečeni punjeni patlidžani Sastojci:
2 veća patlidžana 4 svježe rajčice 200 g pilećeg filea feta sir svježi bosiljak i peršin
Priprema:
Patlidžane prerežite po dužini. Pažljivo žlicom izvadite mesni dio i pripazite da ne probijete koru. 'Meso' patlidžana stavite u posebnu posudu, a izdubljene polovice polijte s malo maslinova ulja, prekrite ih aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva te pecite 30 minuta.
Za to vrijeme file narežite na sitne kockice i propržite na maslinovom ulju. Na kraju dodajte rajčice, očišćene od sjemenki i narezane na kockice, peršin, bosiljak, sol, papar i po želji malo soja umaka ili vegete. Ako želite, dodajte masline i papriku. Smjesom napunite patlidžane te vratite bez folije u pećnicu i pecite oko 15 minuta na 150 stupnjeva, možete i duže, po želji, a pri kraju dodajte naribani sir i zapecite.
Puretina s breskvama Sastojci:
4 pureća odreska ili manja batačića 2 velike zrele breskve 2 žličice brašna 2 žličice biljnog ulja 100 g naribanog sira 2 žličice badema narezanih na tanke listiće sol i papar
Priprema:
Breskve prelijte vrućom vodom i ogulite ih, prepolovite, izvadite koštice i narežite na kriške.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a za to vrijeme u tanjur stavite brašno, odreske operite hladnom vodom i osušite papirom. Posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i otresite.
U tavi zagrijte ulje i na umjerenoj vatri pecite odreske 2 minute sa svake strane. Meso složite u vatrostalnu posudu, a na svaki komad složite breskve, pospite sve sirom i bademima. Pecite u gornjem dijelu pećnice oko 10 minuta, točnije dok složenac ne dobije zlatnosmeđu boju.
Salata od sira i mente Sastojci:
60 dag svježeg kravljeg sira 2,5 dl kiselog vrhnja 3 češnja češnjaka 6 listića svježeg bosiljka sol i papar
Priprema:
Sir dobro izmiješati s vrhnjem, izgnječiti češnjak, dodati u smjesu, posoliti, popapriti, pa dobro izmiješati.
Prije posluživanja ohladiti u hladnjaku i posuti usitnjenim bosiljkom.
Kus kus s lukom i mentom Sastojci:
200 g kus kusa maslinovo ulje sol peršin metvica sok jednog limuna glavica luka
Priprema:
Kus kus prelijte s 200 ml prokuhane vode u koju ste dodali 2 žlice maslinovog ulja i jednu žlicu soli. Nakon par minuta vilicom rastresite kus kus.
Dodajte još malo maslinovog ulja, limunov sok, isjeckani svježi peršin, metvicu i sitno narezan luk. Možete po želji dodati sitno narezanu pečenu papriku i malo rajčice. Ohladite u hladnjaku i poslužite.