RECEPT TJEDNA /

Od predjela do deserta: Imamo slasne ideje za današnji ručak, polizat ćete prste

Image
Foto: Rtl.hr

Kristina Musulin večerom je oduševila goste i odnijela je pobjedu u ovom tjednu

9.11.2024.
8:28
Rtl.hr
VOYO logo

Ovotjednu 'Večeru za 5' otvorila je poduzetnica Kristina Musulin. U svom domu u Petrinji ugostila je Mariju, Ivu, Katarinu i Nermina, a oni su je za jela nagradili s visokih 39 bodova. Iako Nermin ne jede svinjetinu, oduševila ga je večerom i atmosferom pa je dao 10 bodova i poručio, ''sve je bilo predivno, od predjela do deserta, atmosfera također, da je bilo više, dao bi više". Devetku je za ovaj meni udijelila samo Iva, kojoj je desert bio presladak i obilan.

Popularnu emisiju možete pratiti na RTL-u, kao i na platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Rtl.hr

Predjelo

Pierogi

  • Za tijesto:
  • 1/2 kg brašna​
  • oko 3 dl vode​
  • 1 žlica maslaca​
  • prstohvat soli​
  • Punjenje sa sirom:
  • 6-7 kuhanih krumpira​
  • 300 g krem sira​
  • Mala žličica Vegete​
  • 2 luka​
  • 2 žlice maslaca​

U vodu staviti prstohvat soli i žlicu maslaca, te čekati da zakipi. Čim zakipi maknuti sa štednjaka i smjesom preliti brašno, te zamijesiti tijesto. ​Na maslacu prepržiti sitno nasjeckani luk, te zajedno pomiješati sa sirom, umrvljenim kuhanim krumpirom i Vegetom tako da se dobije kompaktna smjesa​. ​Napraviti preljev od karameliziranog luka i špeka i dodati malo kiselog vrhnja.

Image
Foto: Rtl.hr

Glavno jelo

Ribbe

Meso

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • (2 - 3 kg) svinjske potrbušine​
  • 3 žličice soli​
  • 1 ½ žličice mljevenog crnog papra​
  • ½ velikog luka​
  • ¾ šalice (180 ml) vode​

Crveni kupus

  • 2 žlice maslaca ili svinjske masti​
  • 900 g crvenog kupusa​
  • 2 jabuke​
  • 1 glavica luka​
  • 3 žlice jabučnog octa​
  • 240 ml nezaslađenog jabučnog soka​
  • 1 žlica džema od bobica (prema želji)​
  • 1 lovorov list​
  • 2 klinčića​
  • 1 žlica šećera​
  • sol, papar​

Umak

  • 4 žlice maslaca​
  • 4 žlice pšeničnog brašna​
  • 1 l temeljca​
  • 2 dl masnoće od rebara​
  • sol​
  • papar​

Pire krumpir

  • 1 kg krumpira​
  • Maslac​
  • sol​

Meso ispeći. Poslužiti uz crveni kupus, umak i pire krumpir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Rtl.hr

Desert

Cuatro Laches

Biskvit

  • 6 jaja​
  • 80 grama šećera​
  • 1 vanilin šećer​
  • 200 grama glatkog brašna​
  • 8 grama praška za pecivo​

Za zalijevanje biskvita:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 800 ml mlijeka s minimalno 2,8% mliječne masti​
  • 400 ml vrhnja za šlag​
  • 300 ml kondenziranog mlijeka​
  • 2 dcl Baylisa​

Karamel sloj:

  • 200 grama šećera​
  • 50 grama maslaca​
  • 200 ml vrhnja za šlag​

Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.​ Zatim u snijeg ubaciti šećer i vanilin šećer te opet sve miksati da se dobije bijela sjajna smjesa.​ U smjesu dodavati jedan po jedan žumanjak te iza svakog mutiti smjesu.​ Dodati glatko brašno i prašak za pecivo u dva puta, te sve ručno umutiti da se dobije jednolična smjesa.​ Protvan veličine 33×19 centimetara obložiti papirom za pečenje.​ Iskrenuti smjesu za biskvit u protvan i dobro je izravnati. Lupite par puta protvanom o tvrdu podlogu.​ Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa 25 minuta.

U većoj posudi pomiješati mlijeko, vrhnje za šlag i kondenzirano mlijeko i Baylies te sve dobro izmiješajte.​ Cijelu dobivenu tekućinu treba ravnomjerno zaliti po biskvitu.​ Tako pripremljen kolač staviti na sat vremena u frižider da biskvit postane sočan.​

Za karamelu staviti na slaboj vatri šećer da se otopi i pri tome ne miješati, nego par puta protresti posudu.​ Kada se šećer potpuno otopi, maknuti s vatre te unutra ubaciti maslac.​ Smjesa će se zapjeniti, ali to je sve normalno.​ Miješati smjesu par minuta neprestano. Opet maknuti smjesu sa strane da bi se ulilo vrhnje za šlag.​ Sada uz stalno miješanje kuhati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.​ Maknuti dobivenu karamelu sa strane da se prohladi.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RECEPT TJEDNA /

Ideja za ručak: Započnite laganim rižotom, podebljate pekom i na kraju se zasladite

Image
RECEPT TJEDNA /

Ideja za ručak: Započnite laganim rižotom, podebljate pekom i na kraju se zasladite

Prohlađenu karamelu nanijeti žlicom preko kolača, izravnati, te pustiti par minuta da se stegne.​ Za ukrašavanje istući vrhnje za šlag, staviti ga u vrećicu za zamrzavanje i onda škarama odrezati vrlo mali rub.​ Raditi ravne vodoravne crte po kolaču na udaljenosti od oko 3 centimetra.​ Zatim uzeti štapić za roštilj ili čačkalicu i njome povući crtu u jednom pravcu.​

Par centimetara dalje napraviti isto i na isti način do kraja širine protvana.​ Okrenuti protvan te na isti način povlačeći štapić između napravljenih šara napraviti šare u suprotnom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolač staviti u frižider da se ohladi preko noći prije rezanja i posluživanja​.

POGLEDAJTE VIDEO Francuski veleposlanik otkrio nam je recept za jednostavnu i finu tortu: Evo što vam treba

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo