Ovotjednu 'Večeru za 5' otvorila je poduzetnica Kristina Musulin. U svom domu u Petrinji ugostila je Mariju, Ivu, Katarinu i Nermina, a oni su je za jela nagradili s visokih 39 bodova. Iako Nermin ne jede svinjetinu, oduševila ga je večerom i atmosferom pa je dao 10 bodova i poručio, ''sve je bilo predivno, od predjela do deserta, atmosfera također, da je bilo više, dao bi više". Devetku je za ovaj meni udijelila samo Iva, kojoj je desert bio presladak i obilan.
Popularnu emisiju možete pratiti na RTL-u, kao i na platformi Voyo.
Predjelo
Pierogi
- Za tijesto:
- 1/2 kg brašna
- oko 3 dl vode
- 1 žlica maslaca
- prstohvat soli
- Punjenje sa sirom:
- 6-7 kuhanih krumpira
- 300 g krem sira
- Mala žličica Vegete
- 2 luka
- 2 žlice maslaca
U vodu staviti prstohvat soli i žlicu maslaca, te čekati da zakipi. Čim zakipi maknuti sa štednjaka i smjesom preliti brašno, te zamijesiti tijesto. Na maslacu prepržiti sitno nasjeckani luk, te zajedno pomiješati sa sirom, umrvljenim kuhanim krumpirom i Vegetom tako da se dobije kompaktna smjesa. Napraviti preljev od karameliziranog luka i špeka i dodati malo kiselog vrhnja.
Glavno jelo
Ribbe
Meso
- (2 - 3 kg) svinjske potrbušine
- 3 žličice soli
- 1 ½ žličice mljevenog crnog papra
- ½ velikog luka
- ¾ šalice (180 ml) vode
Crveni kupus
- 2 žlice maslaca ili svinjske masti
- 900 g crvenog kupusa
- 2 jabuke
- 1 glavica luka
- 3 žlice jabučnog octa
- 240 ml nezaslađenog jabučnog soka
- 1 žlica džema od bobica (prema želji)
- 1 lovorov list
- 2 klinčića
- 1 žlica šećera
- sol, papar
Umak
- 4 žlice maslaca
- 4 žlice pšeničnog brašna
- 1 l temeljca
- 2 dl masnoće od rebara
- sol
- papar
Pire krumpir
- 1 kg krumpira
- Maslac
- sol
Meso ispeći. Poslužiti uz crveni kupus, umak i pire krumpir.
Desert
Cuatro Laches
Biskvit
- 6 jaja
- 80 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 grama glatkog brašna
- 8 grama praška za pecivo
Za zalijevanje biskvita:
- 800 ml mlijeka s minimalno 2,8% mliječne masti
- 400 ml vrhnja za šlag
- 300 ml kondenziranog mlijeka
- 2 dcl Baylisa
Karamel sloj:
- 200 grama šećera
- 50 grama maslaca
- 200 ml vrhnja za šlag
Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg. Zatim u snijeg ubaciti šećer i vanilin šećer te opet sve miksati da se dobije bijela sjajna smjesa. U smjesu dodavati jedan po jedan žumanjak te iza svakog mutiti smjesu. Dodati glatko brašno i prašak za pecivo u dva puta, te sve ručno umutiti da se dobije jednolična smjesa. Protvan veličine 33×19 centimetara obložiti papirom za pečenje. Iskrenuti smjesu za biskvit u protvan i dobro je izravnati. Lupite par puta protvanom o tvrdu podlogu. Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa 25 minuta.
U većoj posudi pomiješati mlijeko, vrhnje za šlag i kondenzirano mlijeko i Baylies te sve dobro izmiješajte. Cijelu dobivenu tekućinu treba ravnomjerno zaliti po biskvitu. Tako pripremljen kolač staviti na sat vremena u frižider da biskvit postane sočan.
Za karamelu staviti na slaboj vatri šećer da se otopi i pri tome ne miješati, nego par puta protresti posudu. Kada se šećer potpuno otopi, maknuti s vatre te unutra ubaciti maslac. Smjesa će se zapjeniti, ali to je sve normalno. Miješati smjesu par minuta neprestano. Opet maknuti smjesu sa strane da bi se ulilo vrhnje za šlag. Sada uz stalno miješanje kuhati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta. Maknuti dobivenu karamelu sa strane da se prohladi.
Prohlađenu karamelu nanijeti žlicom preko kolača, izravnati, te pustiti par minuta da se stegne. Za ukrašavanje istući vrhnje za šlag, staviti ga u vrećicu za zamrzavanje i onda škarama odrezati vrlo mali rub. Raditi ravne vodoravne crte po kolaču na udaljenosti od oko 3 centimetra. Zatim uzeti štapić za roštilj ili čačkalicu i njome povući crtu u jednom pravcu.
Par centimetara dalje napraviti isto i na isti način do kraja širine protvana. Okrenuti protvan te na isti način povlačeći štapić između napravljenih šara napraviti šare u suprotnom smjeru.
Kolač staviti u frižider da se ohladi preko noći prije rezanja i posluživanja.
POGLEDAJTE VIDEO Francuski veleposlanik otkrio nam je recept za jednostavnu i finu tortu: Evo što vam treba