Kokteli su odavno prestali biti sinonim za ljeto, iako priznajemo da volimo uživati u Mohitu, Sex On The Beachu ili Cosmopolitanu. Njih ćemo za sada staviti na stranu jer smo skupile osam recepata za nešto drukčije koktele koji su odlični za božićne ili novogodišnje zabave. Njam!
Liker od jaja
Liker od jaja je jedan od starih božićnih klasika koji je jednostavno napraviti, a ima odličan okus.
Sastojci
- 10 žumanjaka
- 500 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- oko 500 ml konjaka, viskija ili sličnog alkoholnog pića
Priprema
- Žumanjke miksaj sa šećerom u prahu oko 3 minute, dok smjesa nije kremasta i pjenasta. Dodaj joj vanilin šećer i slatko vrhnje te miješaj žlicom.
- U smjesu malo po malo dodavaj alkohol, a na kraju sve procijedi kroz gazu. Liker čuvaj u bocama u hladnjaku, maksimalno dva tjedna.
Božićni rum punč
Od njega će ti definitivno mirisati cijela kuća, a gosti će biti oduševljeni nečime tako finim. Super je što se pije vruć pa ga po potrebi možeš podgrijavati.
Sastojci
- 1 l crvenog vina
- pola litre crnog čaja ili soka grožđa
- pola litre ruma
- sok jedne naranče i jednog limuna
- 4 klinčića
- jedna korica cimeta
- 500 g šećera
Priprema
- U lonac ulij vino, čaj ili sok od grožđa, sok limuna i naranče, cimet, klinčiće i par kolutova limuna i naranče.
- Punč kuhaj na laganoj vatri oko 5 minuta, ali pazi da ne zavrije. Dok je vruć dodaj mu šećer i rum te dobro promiješaj.
Bijeli mohito
Zašto bi mohito morao biti rezerviran samo za ljeto? Evo jednog odličnog recepta za neobičan, ali slastan koktel.
Sastojci
- sok jedne limete
- 2 žlice bijelog ruma
- 1 žlica ruma s kokosom
- 5 žlica kokosovog mlijeka
- mineralna voda
- 1 žlica šećera
- sjemenke šipka
- 8 listova svježe metvice
Priprema
- U vrču miješaj sok limete, šećer i metvicu dok se metvica malo ne raspadne. Vrč do pola napuni ledom.
- U blenderu izmiksaj bijeli i kokosov rum te kokosovo mlijeko dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Prelij preko leda i dobro promiješaj. Na kraju dodaj mineralnu vodu i ukrasi šipkom te metvicom.
Zimska sangria
Evo još jednog pravog zimskog koktela koji grije bolje od tople dekice. Svidjet će se svima, a jednostavno ga je napraviti.
Sastojci
- 2 l crnog vina
- 2 jabuke
- 2 kruške
- malo naribanog đumbira
- 1 šalica očišćenog šipka
- pola šalice rakije ili votke
- 1 žlica cimeta
Priprema
- Za početak cijele jabuke prelij rakijom ili votkom te pusti neka odstoje barem sat vremena. Potom njih i kruške nareži na kockice te ih pomiješaj s đumbirom, šipkom i cimetom.
- Sve prelij vinom i pusti da odstoji barem 2 sata prije posluživanja. U sangriju možeš dodati i kolutove limuna ili svježe brusnice.
Koktel od gorke naranče
Gorka naranča nije po svačijem ukusu, ali njezin reski okus odlično nadopunjava sok od limete, votka i šampanjac. Mmmm...
Sastojci
- sok od pola gorke naranče
- sok od pola limete
- 30 ml votke
- 8 listića metvice
- šampanjac
Priprema
- U velikom vrču pomiješaj sok gorke naranče, limete i votku.
- Na vrh dodaj šampanjac, ukrasi listićima metvice te u koktel ubaci par kolutova gorke naranče.
Koktel Sjeverni pol
Sastojci
- 120 ml votke
- 60 ml likera od kave
- 4 žlice čokoladnog sirupa
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- prstohvat đumbira u prahu
- 125 ml punomasnog mlijeka
- tučeno slatko vrhnje
Priprema
- U shakeru protresi votku, liker od kave, sirup, ekstrakt vanilije i đumbir. Dodaj led i ponovno protresi.
- Koktel ulij u čaše i na vrh stavi malo tučenog slatkog vrhnja te ukrasi prstohvatom đumbira u prahu.
Koktel od limoncella, malina i prošeka
Vrlo jednostavan koktel, a poseban zbog sočnih malina kojeg fino nadopunjuje liker od limuna i prošek. Definitivno je izbor za nekog tko nema puno vremena za smišljanje pića za party.
Sastojci
- 700 ml prošeka
- 125 ml limoncello likera
- šaka smrznutih malina
- 6 listića mente
Priprema
U velikoj posudi pomiješaj prošek i limoncello. Prelij ga preko malina i ukrasi metvicom.
Plavi zimski koktel
Ovaj simpatični plavi malac osvaja na prvi pogled, a i na prvi okus. Blue Curaçao liker odlično se slaže s ostalim sastojcima u ovakvim i sličnim koktelima, a kokosovo mlijeko mu daje dodatnu gustoću.
Sastojci
- 1 žlica kukuruznog sirupa
- 240 ml soka od ananasa
- 120 ml votke ili ruma
- 120 ml Blue Curaçao likera
- 120 ml gustog kokosovog mlijeka
- kokosovo brašno
- 3 šalice leda
Priprema
Rub čaša premaži sirupom i uroni u kokosovo brašno. Ostale sastojke izmiksaj u blenderu dok koktel nije sasvim glatke teksture, a zatim ga ulij u pripremljene čaše.
Čokoladni martini s pepermintom
Kakav je to party bez barem jednog čokoladnog koktela? U ovaj ide tek nekoliko sastojaka, a čokolada i mentol se dosta dobro slažu. Za rub čaše umjesto bombona od peperminta možeš iskoristiti i usitnjene 'candy cane' štapiće.
Sastojci
- 240 ml čokoladnog mlijeka
- jedan čep čokoladnog likera
- pola čepa likera od mentola
- ustinjeni bomboni od peperminta
Priprema
Rub čaša za martini premaži likerom od mentola i uroni u usitnjene bombone. Sve sastojke protresi u shakeru ili ih promiješaj u nekoj posudi te potom ulij u čaše.