Svi volimo jesti kolače, ali kada dođe red da ih ispečemo...e to je već nešto sasvim drugo. Neke od nas imaju više strpljenja za čitav taj proces, dok druge baš i nisu previše strpljive, ali sva sreća pa se uvijek nađe neki toliko jednostavan recept za preukusnu slasticu, kojeg mogu napraviti i potpune amaterke.
A na jedan takav recept upravo smo naišle - radi se, naime, o čokoladnim keksima od samo tri sastojka, koji su gotovi za tren, a vjerojatno ćete ih još brže i pojesti.
Nutella, brašno i jaja, samo ova tri sastojka će vam biti potrebna da napravite božanstvene čokoladne keksiće s okusom lješnjaka, a u njima će svi vaši bližnji zatim moći uživati za blagdane. I izgledaju nevjerojatno primamljivo. Evo što će vam točno biti potrebno, u kojoj količini i kako ćete ih pripremati.
Sastojci:
- 150 grama glatkog brašna
- 1 veliko jaje
- 150 grama Nutelle (neka odstoji na toplom kako bi bila mekša)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija, a u isto vrijeme pripremite lim za pečenje u kojem ćete pripremati kekse te na njega postavite papir za pečenje kako se ne bi zalijepili.
- U veliku zdjelu stavite sve sastojke i dobro ih pomiješajte, kako bi se sjedinili. Možete ih pomiješati ručno ili uz pomoć miksera, ovisno o tome kako vam je jednostavnije.
- Smjesa bi trebala biti čvrsta, ali opet i dovoljno vlažna da od nje možete napraviti manje kuglice (otprilike veličine dvije žlice), od kojih ćete zatim moći napraviti malo veće keksiće.
- Loptice koje ste napravili stavite na papir za pećenje, malo ih pritisnite kako bi se izravnale u oblik keksića (možete to napraviti prstima ili donjim dijelom čaše ili šalice).
- Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 7 minuta, sve dok se ne ispeku izvana i na rubovima, a iznutra i dalje ostanu dovoljno sočni. Zatim ih izvadite iz pećnice.
- Ostavite keksiće da se hlade otprilike pet minuta, pa ih maknite s lima u kojem ste ih pekli. Zatim ih poslužite prijateljima i obitelji za Božić i svi zajedno uživajte! Dobar tek ;)
Koristite svježu Nutellu
Nekoliko savjeta: Ukoliko želite da vam keksi ispadnu što bolji, koristite svježe otvorenu Nutellu, a nikako onu koja već neko vrijeme stoji u kuhinji i pomalo je osušena i tvrda. Također, ukoliko želite svojim keksićima dati još malo dodatnog šarma, prije nego ih stavite na lim za pećenje, kuglice uvaljajte u šećer.