Prava kalorijska bomba: Svi su poludjeli za ovom sočnom tortom od kave i čokolade

Image
Foto: thinkstock, paulfourk

Ova torta spaja dvije najfinije slatke stvari na svijetu

17.12.2016.
15:48
thinkstock, paulfourk
VOYO logo

Kava i čokolada, postoji li uopće bolja slatka kombinacija od ove? Nekako sumnjamo u to...A i upravo smo naletjele na genijalan recept za tortu od čokolade i kave, takozvanu Chocolate Mud Cake, koja baš i neće biti gotova za 20 minuta, već njena priprema traje oko 2 sata, ali vjerujte nam - isplati se.

Spužvasta, čokoladna, mekana i sočna torta u kojoj su spojene dvije najukusnije stvari na svijetu ne može biti loša, osim za one koji uopće ne vole kavu ili čokoladu, a u to ćete se uvjeriti i ako pogledate video u kojem je prikazano kako se priprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video na YouTube-u postoji već nekoliko godina, a dosad je prikupio više od 65 tisuća lajkova i pregledan je više od 7 milijuna puta. Pogledajte zašto.

Pogledajte kako izgleda priprema ovog preslasnog deserta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A evo što će vam sve biti potrebno za njegovu izradu, osim malo vašeg vremena i strpljenja. No, isplati se, jer vjerujemo kako ukusniju tortu već dugo niste probali! A i većinu vremena nećete morati raditi ništa, samo smiksajte sastojke, ubacite ih u pećnicu i neka ona odradi svoje ;)

Sastojci:

  • 300 grama glatkog brašna
  • 175 mililitara vruće vode
  • 250 grama maslaca
  • 250 grama čokolade (u ovom je receptu korištena tamna čokolada)
  • 125 mililitara mlijeka
  • 55 grama kakao praha
  • 4 jaja
  • 550 grama kristalnog šećera
  • 2 velike žlice mljevene kave
  • 2 velike žlice biljnog ulja (može i suncokretovo ulje)
  • 2 i pol žličice praška za pecivo (ili sode bikarbone)
  • 1 velika žlica soli

Image
Foto: screenshot

Postupak:

  1. Pećnicu prvo morate zagrijati na 150 stupnjeva Celzija, kako bi se kolač bolje ispekao, jer ćete ga direktno staviti u toplu, a ne u hladnu pećnicu.
  2. U posudu koja se nalazi iznad druge posude na štednjaku stavite šećer, maslac i čokoladu koje ćete otapati na pari. U onih 175 ml vruće vode umiješajte kavu te i tu smjesu također dodajte u zdjelu u kojoj ćete otapati sastojke.
  3. Ostavite da se smjesa otapa i nakon otprilike pet minuta svi će se sastojci sjediniti. Zatim smjesu dobro promiješajte pjenjačom i maknite s vatre.
  4. U otopljenu smjesu čokolade, maslaca, šećera, vode i kave dodajte mlijeko i umiješajte ga mikserom. Zatim dodajte četiri jaja (jedno po jedno) i ulje.
  5. Nakon toga krenite s dodavanjem suhih sastojaka. Prvo dodajte brašno, zatim prašak za pecivo (ili sodu), sol i kakao u prahu. Smjesu ponovno miješajte mikserom u prvoj brzini dok se ne sjedini.
  6. Smjesu stavite u kalup za torte promjera 20 centimetara, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (na dnu i sastrane). Tortu stavite da se peče točno 2 sata na 150 stupnjeva Celzija.
  7. Izvadite tortu iz pećnice nakon 2 sata te je pustite da se ohladi. Ukoliko vam je vrh torte neravan, možete ga odrezati te na njega preliti čokoladni preljev. Ako ne želite rezati vrh torte, onda preljev jednostavno prelijte preko njega.

Za preljev od čokolade bit će vam potrebno:

  • 300 grama čokolade (tamna čokolada u ovom slučaju)
  • 120 grama maslaca
  • 125 mililitara slatkog vrhnja

Sve ove sastojke jednostavno otopite na laganoj vatri ili na pari te ih ostavite u hladnjaku da se smjesa malo zgusne i zatim preljev jednostavno prelijte preko pripremljene torte. Iako možda izgleda komplicirano, vjerujemo kako ćete biti izuzetno zadovoljni rezultatom! Mi je želimo pojesti i ovako preko ekrana...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo