JESTE LI ZNALI? / Prava istina o roku trajanja hrane: 'Prije nego što je bacite, provjerite ovo'

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjak je otkrio da postoje neke namirnice koje se još mogu jesti nakon isteka roka trajanja

4.6.2024.
12:29
Shutterstock
VOYO logo

Prije nego bacite hranu iz hladnjaka ili smočnice, važno je znati što zapravo znače oznake o sigurnosti hrane na poleđini proizvoda kako ne biste namirnice nepotrebno bacali u smeće, piše The Mirror.

Mnogo ljudi baca hranu u smeće nakon što joj istekne rok trajanja jer misli da će se razboljeti. Dr. Karan Raj, liječnik i kirurg koji često dijeli savjete na internetu, u videu na TikToku otkrio je da postoje neke namirnice koje se mogu jesti i nakon isteka roka trajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BACITE IH /

Ovi proizvodi opasni su nakon isteka roka trajanja, a za jedan svi misle da je vječan

Image
BACITE IH /

Ovi proizvodi opasni su nakon isteka roka trajanja, a za jedan svi misle da je vječan

"Prije nego što bacite hranu, provjerite čitate li ispravno etikete o sigurnosti hrane", rekao je.

Kad bolje promotrite poleđinu pakiranja, uočit ćete da na etiketama pišu različite vrste fraza, uljučujući "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do", a to su važne razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Datumi 'najbolje upotrijebiti do' pokazuju do kada će proizvod biti najboljeg okusa ili kvalitete", istaknuo je dr. Raj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok trajanja konzervi

No, suprotno uvriježenom mišljenju, ovo "nije datum kupnje ili sigurnosti, to je više datum 'do kada je ukusno'", dodao je.

Prema dr. Raju, većina konzervirane hrane može se sigurno jesti "dvije do pet godina nakon ovog datuma pod uvjetom da je pravilno pohranjena, na hladnom i suhom mjestu". Suhu rižu još uvijek možete jesti "pet godina nakon ovog datuma, ako je pohranjena u kutiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"'Upotrijebiti do' označava zadnji dan kada će proizvod biti vrhunske kvalitete. Jedina iznimka od ovoga je mliječna hrana za dojenčad. Nemojte koristiti mliječnu hranu za bebe nakon tog datuma", pojasnio je stručnjak.

Na kraju, dr. Raj je upozorio: "Ako vidite oznake na hrani na kojima piše da nešto 'ističe' određenog datuma, osobito ako se radi o mesu ili mliječnim proizvodima, vjerojatno ne biste trebali to jesti nakon tog datuma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali većinu vremena možete koristiti svoja "osjetila da odlučite je li nečemu istekao rok trajanja ili ne". Na primjer, ako "primijetite neobičan miris, promjenu teksture ili plijesan ili ispupčenje limenke, vjerojatno biste proizvod trebali baciti".

POGLEDAJTE VIDEO: Ovdje možete za 20 centi popiti čaj, a skuša na ribarnici košta jedan euro

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo