Prirodno snažno obojeni krumpiri su i prvi pronađeni krumpiri kod Maya i Inka. Osim zanimljive plave boje, poznate su njegove nutricionističke vrijednosti.
Plava boja ovog krumpira potječe iz pigmenta antocijana iz skupine flavonoida. Antocijani su biljni pigmenti topivi u vodi koji se na svjetlu reflektiraju od tamnocrvene do plavičaste boje, te daju boju borovnicama, kupinama, višnjama, brusnicama. Odgovorni su i za boju lišća u jesen. Antocijani su snažni antioksidansi koji vežu slobodne radikale, sprječavaju štetno djelovanje UV zračenja te imaju antibakterijska svojstva.
Kao što se može vidjeti na videu, ovaj krumpir je zaista plav:
Djelotvorna svojstva plavog krumpira
Plavi krumpir se sadi kao i ostali krumpir, na proljeće. Listovi su mu zeleni, a stabljika pomalo ljubičasta. Cvijet je isti kao i kod ostalog krumpira. Ovaj plavi krumpir je omiljen zlaticama i više ga vole od običnog krumpira. Bere se krajem kolovoza, početkom jeseni, i skladištenje mu je jednako kao i kod ostalog krumpira. Plavi krumpir je i okusom jako sličan običnom krumpiru, ali je zato jako zanimljivog izgleda. Za vrijeme pripreme, bilo kuhanja ili pečenja tek će neznatno promijeniti boju ali će i dalje ostati plav ili ljubičast. Plavi krumpir je nešto više suh i pomalo orašastog okusa. Većinom se bere dok je mlad. Ukoliko se ostavi do zrelosti, naraste velik i duguljast, pa je pogodan za pečenje i gnječenje.
Slaže se sa začinskim biljem, češnjakom, nekim vrstama mesa, artičokama, sirevima i plodovima bogatima škrobom.
Ovaj plavi krumpir je odličan za probavu jer stimulira srce, jetru i krvne žile. Bogat je bjelančevinama i vitaminima. Dobar je za konzumiranje u kasnim poslijepodnevnim satima jer je pun vlakana i bjelančevina koji su lakši za probavu.
Recepti s plavim krumpirom
Salata od plavog krumpira i jaja
Potrebni sastojci:
- 500 grama plavog krumpira
- 400 grama kuhanog slanutka (limenka)
- 1 luk
- 4 tvrdo kuhana jaja
- nekoliko listova zelene salate
- nekoliko listova crvenog radiča
- malo soli i papra
Preljev:
- 1 žlica senfa
- maslinovo, laneno, suncokretovo ili bučino ulje po potrebi
- sok od pola limuna
- sol i papar
Priprema:
Skuhajte krumpire u kori sa solju. Pričekajte da se ohlade pa ih ogulite i narežite. Operite salatu i radič, skuhajte jaja. Salatu narežite na trakice, a jaja na kolutiće. Luk također očistite i nasjeckajte. Pomiješajte sve sastojke za salatu. Napravite preljev tako da pomiješajte sve sastojke koji su navedeni. Ako želite, u preljev možete dodati i majonezu. Ovako ga možete pripremiti kao prilog uz meso, ili kao zasebno jelo.
Pomfri od plavog krumpira
Kako bi napravili ovaj pomfri prvo operite i narežite plave krumpire. Ako želite možete ih osaviti neoguljene jer i sama kora ima specifičan okus. Narežite ih na trakice. Pripremite ulje za pečenje i ubacite trakice krumpira u vrelo ulje. Bit će savršeno hrskavi i ukusni. Upozorenje - plavi krumpir pri pečenju više izgleda kao ljubičasti.
Cijena mu je nešto viša od uobičajene
Za sada se u Hrvatskoj plavi krumpir ne može kupiti bilo gdje, ali se može naći mnogo mjesta gdje je u prirodnom uzgoju. Kako se sadi u gomoljima, tako se najčešće i prodaje. Cijene ovise o tome koliko gomolja se nalazi u vrećici, ali su oko 20 kuna po vrećici gomolja.
Ako se kupuje gotov, odmah za pripremu, cijena mu je oko 10 kuna po kilogramu, dok je uobičajena cijena za običan krumpir oko 2-3 kune po kilogramu.