Pohane palačinke punjene mesom
Sastojci: palačinke 250 g puretine ili piletine muškatni oraščić 1 do 2 kisela krastavca i kisele paprike 1 dl kiselog vrhnja sol, papar i Vegeta brašno, jaja i mrvice za paniranje ulje za prženje margarin
Priprema:
Meso izrežite na kockice, posolite, popaprite, dodajte Vegetu, promiješajte i pirjajte na margarinu.
Pirjanom mesu dodajte ribani muškatni oraščić, usitnjene krastavce i papriku te vrhnje.
Nadjevom punite palačinke i savijajte ih u obliku sarme, uvaljajte u brašno, jaja i mrvice, te pržite u zagrijanom ulju.
Kada dobiju zlatnu boju izvadite ih i poslužite vruće uz tartar umak i zelenu salatu.
Zapečene palačinke sa špinatom
Umijesite slano tijesto za palačinke:
1 do 2 jaja malo soli mlijeko brašno
Priprema:
Skuhajte kilogram špinata, a zatim ga dobro ocijedite.
Sitno nasjeckajte špinat, dodajte jedno jaje, sol, papar, 20 dag svježe skute i malo ribanog parmezana.
Po izboru možete prepržiti malo slanine, narezane na kockice, i umiješati.
Sve dobro promiješajte i time napunite pečene palačinke. Posložite u kalup za pečenje, prelijte rastopljenim maslacem i pospite parmezanom.
Palačinke u umaku od višnje na američki način
Palačinke: 2 jaja vanilijin šećer 150 g brašna malo naribane korice limuna malo naribane jabuke pola žlice cimeta 250 ml mlijeka malo praška za pecivo maslinovo ulje za pečenje
Umak: 1 tegla kompota od višnji 1 vrećica vanilijinog šećera 1 žlica brašna
Priprema:
Zamutiti sve sastojke za palačinke i ispeći (promjer 5 cm).
Višnje procijediti i zakuhati s vanilijinim šećerom i žlicom brašna, pa poslužiti s umakom i sladoledom. Ukrasiti bobičastim voćem.
Francuske palačinke s mozzarelom i maslinama
Sastojci: 200 g brašna 1 jaje 1/2 litre mlijeka 25 g otopljenog maslaca malo soli mozzarela i rajčice
Priprema:
Umiješajte sve sastojke za tijesto pazeći da smjesa bude ujednačena i bez grudica. Ostavite po strani najmanje sat vremena prije pečenja.
Na maloj tavi ispecite palačinke, pa ih napunite kriškom svježe rajčice preklopljene kriškom mozzarele. Dodajte i masline, sol i papar.
Presavijte palačinke i stavite u kalup za pečenje. Grijte tek nekoliko minuta, samo da se otopi sir, pa odmah poslužite uz zelenu salatu. Ne držite predugo u pećnici jer palačinke trebaju ostati mekane.
Palačinke košarice sa šunkom i hrenom
Sastojci: 100 g kuhane šunke 100 g gaude 2 kuhana jaja umak od hrena majoneza ulje za pečenje
Priprema
Umijesite smjesu od 2 jaja, prstohvata soli, 2 žličice praška za pecivo, mlijeka i brašna. Ispecite palačinke.
Šunku i jaja narežemo na sitne komadiće, a sir naribamo na sitno. Pomiješamo sastojke te dodamo umak od hrena po ukusu i majonezu, toliko da lijepo poveže sve sastojke.
Dobivenom smjesom premažemo palačinke i zamotamo ih kao male košarice.
Kratko zapečemo u pećnici da se rastopi sir.
Poslužimo sa zelenom ili nekom drugom sezonskom salatom.