Juha od bundeve
Sastojci:
1 kg bundeve 1,5 dl slatkog vrhnja 1 l temeljaca 3 žlice maslaca sol i papar
Priprema:
Očistite bundevu od koštica i odstraniti koru, narezati na kockice i pirjati na maslacu podlijevajući temeljcem. Kad bundeva omekša usitniti je mikserom i dodajte začine. Vratite u posudu, dodajte ostatak juhe i vrhnje. Poslužite vruće.
Pečeni but sa senfom i orasima Sastojci:
2 kg svinjskog buta 100 g senfa 200 g mljevenih oraha kora od dva limuna ulje 5 češnja češnjaka sol, papar
Priprema:
But posolite, malo popaprite i stavite u nauljenu dublju posudu, dodajte vode i dinstajte 90 minuta.
Za to vrijeme naribajte koricu limuna, dodajte orahe, senf i sve dobro promiješajte.
Izvadite meso iz posude, zarežite na više mjesta i u proreze utisnite polovice češnjaka, premažite smjesom i pecite u pećnici još 30 do 45 minuta na 180 stupnjeva Celzija.
Prelijte sokom od pečenja i poslužite vruće uz pohane paprike i pečeni krumpir.
Pohane paprike sa sirom
Sastojci:
16 manje mesnatih paprika 300 g sira 300 g fine šunke 5 jaja brašno krušne mrvice sol, papar 2 do 3 češnja češnjaka
Priprema:
Paprike ispecite, ogulite, očistite od sjemenki, pustite da se ohlade pa posolite.
Za to vrijeme narežite šunku na kockice ili ju naribajte, dodajte sir, usitnjeni češnjak, 2 jaja i sve dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.
Ohlađene paprike puniti smjesom, uvaljati u brašno, jaje i krušne mrvice. Svaku prepržiti na vrućem ulju.
Možete poslužiti i vruće i hladno uz rajčicu i zelenu salatu, kao prilog ili predjelo.
Kolač od jogurta i jabuka Sastojci:
2 jaja 1 čaša jogurta ulje - pola čaše od jogurta 2 čaše brašna 4 manje jabuke prašak za pecivo 100 g šećera
Priprema:
Umutite jaja i šećer, postupno dodajte ulje, brašno i jogurt te na kraju, prašak za pecivo.
Ulijte smjesu u nauljen kalup za pečenje i poslažite naribane jabuke.
Pecite 25 minuta u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 175 stupnjeva Celzija. 10 minuta prije kraja pečenja, pospite kolač sa šećerom i vratite u pećnicu.