Mirisna hladna salata Sastojci:
400-500 g zelenih mahuna 2 crvena luka 3-4 žlica djevičanskog maslinovog ulja 4 rajčice, grubo nasjeckati par listića bosiljka, natrgati sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
U slanoj vodi 2 minute kuhajte mahune. Ocijedite. U međuvremenu na maslinovu ulju pirjajte luk, 3 do 4 minute ili dok ne postane mekan.
Dodajte rajčice, mahune, bosiljak i začine. Poklopite pa neka se pirja ili stavite u vatrostalnu posudu pa zapecite pola sata na 180 stupnjeva. Svako malo promiješajte mahune. Ostavite neka se ohladi pa poslužite.
Teleća prsa s vinom i pancetom Sastojci:
1 kg telećih prsa 150 g pancete nekoliko tankih kriški slanine 1/2 temeljca 1/2 čaše ulja veća glavica luka 4 češnja češnjaka čaša bijelog vina papar
Priprema:
Očistite i usitnite luk, češnjak, narežite pancetu na kockice i sve skupa prepržite u širokoj posudi. Kad panceta porumeni dodajte prsa te ih pržite na jakoj vatri dok ne dobiju rumenu boju s obje strane. Polako ih polijevajte juhom, dodajte vino i prekrijte s nekoliko tankih kriškica slanine.
Prebacite meso u pećnicu i pecite na 200 stupnjeva sat vremena uz dodavanje vode ukoliko dođe do lijepljenja mesa. Prilikom pečenja meso okrenite i iznova prekrijte slaninom. Poslužite uz pečeni krumpir s jabukama.
Pečeni krumpir s jabukama Sastojci:
5 dl vrhnja 6 žumanjaka sol, bijeli papar 1 žličica maslaca 900 g krumpira, nasjeckati na tanke kriške 900 g sira, naribati 900 g jabuka, oguliti i naribati
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. U zdjeli dobro pomiješajte vrhnje i žutanjke. Posolite i popaprite.
Maslacem namastite kalup za pečenje. Postavite sloj krumpira. Posolite i popaprite. Pospite osminom sira, pa onda slojem jabuka. Posolite i poparite. Pospite 1 šalicom mješavine s vrhnjem. Položite krumpire. Dobro pritisnite.
Ponovite s ostatkom sastojaka. Prekrijte papirom za pečenje i pecite 30 minuta. Uklonite papir pa pecite još 15 minuta. Izvadite i potpuno ohladite.
Amaretto zalogaji Sastojci:
4 bjelanjka 350 g mljevenih badema 300 g šećera 100 g šećera u prahu 4 kapi ekstrakta badema
Priprema:
Mikserom umutiti 4 bjelanjka u snijeg (dodati soli na vrh noža), postupno dodati šećer, stalno miksajući. Kad je šećer sasvim umiješan, dodati bademe u prahu i 4 kapljice ekstrakta badema.
Ugrijati pećnicu na 200°C. Na papiru za pečenje poslagati kolačiće napravljene pomoću žlice i uvaljane u šećer u prahu. Peći 5-7 min, samo da malo porumene.