Hladna juha od višanja
Sastojci:
300 g višanja bez koštica 3 žumanjka 1 žlica brašna 1 žlica šećera 1 dl kiselog vrhnja prstohvat cimeta
Priprema:
Očišćene višnje staviti u 8 dl kipuće vode s malo šećera i cimeta po ukusu. Kuhati 10 minuta nepoklopljeno, na srednjoj temperaturi.
U međuvremenu razmutiti brašno s nekoliko žlica hladne vode, zatim ga lagano, uz miješanje, dodati u juhu. Kuhati još 10 minuta, maknuti s vatre i dodati umućeno vrhnje sa žumanjkom. Ohladite u hladnjaku i poslužite ukrašeno po izboru.
Pečenka na švicarski
Sastojci:
1 kg govedine 2 žlice masti povrće za juhu 1 glavica luka 1 žličica brašna 1 žličica pirea od rajčica 2 žlice kiselog vrhnja 3 do 4 kriške sira ementalera 3 do 4 tanka režnja masne slanine 1 žlica gorušice sol papar
Priprema:
Meso istucite batom, utrljajte malo soli i papra, i popirjajte na naglo samo minutu s obje strane u tavi u kojoj ste rastopili mast.
Izvadite meso i premažite ga senfom, obložite naizmjenično komadima sira i slanine te sve zajedno učvrstite, zavežite kuhinjskim koncem.
Na mast u tavi dodajte povrće i luk te lagano popržite. Dodajte meso, zalijte s malo kipuće vode, pustite da voda ispari i dodajte pire od rajčica pomiješan s vodom.
Meso je potrebno pirjati u pokrivenoj tavi na blagoj temperaturi dok ne postane mekano, do tri sata, a u međuvremenu po potrebi dolijevajte toplu vodu. Nakon pirjanja, ugasite vatru, pustite da meso odstoji nekih 15 minuta i narežite ga.
Možete ga poslužiti uz kuhani ili pire krumpir ili tjesteninu.
Neodoljivi tiramisu
Sastojci:
500 g mascarpone sira 150 g piškota 200 ml skuhane jake crne kave 40 ml konjaka 4 žumanjka 80 g šećera 1 prutić vanilije 2 žlice vina kakao prah
Priprema:
Kalup za kolač obložite piškotama koje ste prethodno natopili u 100 ml ohlađene jake, crne kave.
Izvaditi sredinu iz prutića vanilije i umiješati je u sir, zatim dodati pjenasto umućene žumanjke i šećer i na kraju, dodati nekoliko kapi vina.
Polovinu kreme rasporediti po složenim piškotama, poravnati, preko njih poslagati preostale piškote i poprskati ih kavom.
Na ovako pripremljen kolač izlijte preostalu kremu. Pokriti folijom i držati u hladnjaku do posluživanja. Izrežite kolač, posujte s kakao prahom i poslužite.