Pašticada s domaćim njokima - ribancima

Za ovaj vrhunski tradicionalni specijalitet trebat ćete izdvojiti nešto više vremena i uložiti truda, no užitak koji ćete priuštiti nepcima bit će nezaboravan.

23.9.2011.
13:52
VOYO logo

Priprema: Meso operite, a slaninu narežite na kockice ili tanje trakice te sa nožem napravite udubine u koje se stave trake slanine. Posoli se te premaže senfom i uljem i pusti preko noć u hladnjaku zamotano u prozirnu foliju.

U većoj tavi (kupoli) ugrijete ulje te se meso naglo zapeče sa svih strana. Meso se izvadi, a na istom ulju prodinsta luk, češnjak i povrće sitno narezano. Vratite meso u posudu, dodajte vegete te dinstajte sve poklopljeno otprilike 2,5 sata uz povremeno dodavanje mješavine vina i vode (3dcl vina+2 dcl vode).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sat i pol kuhanja, kada je meso napola omekšalo, dodati koncentrat rajčice, šljive i smokve te jabuke narezane na četvrtine i začine lovor, ružmarin, majčinu dušicu i papar.

Kada je meso gotovo, izvadi se te nareže na šnite, a povrće možete usitniti štapnim mikserom ili ostaviti u komadima. Narezano meso vratite u saft da ne poprimi tamnu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njoke

Krumpir skuhajte u slanoj vodi, kad je kuhan ocijedite i napravite pire – protisnite ga te dodajte maslac, jaja i brašno. Po potrebi dodajte što vam nedostaje još ulja ili brašna.

Miješate s kuhačom dokle ide, a zatim izradite tijesto koje podijelite u tri komada te ribate u vruću i slanu vodu. Kuhate otprilike desetak minuta. Njoke možete i razvaljati u željeni oblik i staviti kuhati u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo