IMAMO RECEPT! /

Palačinke će biti ekstra pahuljaste i meke uz mali trik: 'Ovo je tajna'

Image
Foto: Shutterstock

Kako bi palačinke bile posebno pahuljaste, u smjesu stavite jedno cijelo jaje i jedan žumanjak

15.2.2025.
20:50
Shutterstock
VOYO logo

Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu koja ne voli palačinke, a svaka domaćica ima svoj "tajni recept". Profesionalna kuharica i slastičarka Mary Berry za Express je otkrila svoj.

Kako bi palačinke bile posebno pahuljaste, ona u smjesu stavlja jedno cijelo jaje i jedan žumanjak umjesto dva cijela jajeta.

Mary je objasnila da dodatni žumanjak čini tijesto bogatijim i ukusnijim. Tajna je u masnoći žumanjka i njegovoj emulgirajućoj moći koju ima zahvaljujući lecitinu.

Image
BOLJE SPRIJEČITI /

Četiri najčešće greške kod pravljenja palačinki: Zato su žilave, a evo kako to izbjeći

Image
BOLJE SPRIJEČITI /

Četiri najčešće greške kod pravljenja palačinki: Zato su žilave, a evo kako to izbjeći

Lecitin pomaže držati vodu i mast zajedno, tako da tijesto može primiti dodatnu tekućinu, poput mlijeka, i šećer. To rezultira palačinkama koje su vlažnije, nježnije i slađe od onih napravljenih s manje žumanjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za pahuljaste palačinke

Priprema pahuljastih palačinki je jednostavna te vam trebaju samo tri sastojka: jaja, mlijeko i brašno te mala količina ulja za kuhanje.

Sastojci:

  • 125 g glatkog brašna,
  • 1 jaje i 1 žumanjak,
  • 300 ml mlijeka,
  • Malo ulja za kuhanje.
Image
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu i napravite udubinu u sredini.

2. U posebnoj posudi umutite jaje, žumanjak i malo mlijeka.

3. Smjesu jaja ulijte u brašno i počnite malo po malo miješati mokre i suhe sastojke. Postupno umiješajte polovicu mlijeka, povlačeći još brašna iz sredine dok to radite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kad tijesto postane glatko, umiješajte preostalo mlijeko.

5. Zagrijte tavu i lagano je premažite uljem.

6. Ulijte dvije do tri žlice tijesta za palačinke u tavu i nagnite da se ravnomjerno rasporedi po podlozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Pecite 45 do 60 sekundi na srednje jakoj vatri dok se na vrhu ne pojave male rupice, rubovi palačinke uviju, a boja ne postane zlatna.

8. Okrenite i pecite drugu stranu palačinke oko 30 sekundi.

9. Poslužite odmah uz omiljeni nadjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Neurologinja o moždanom udaru kod žena: 'Dvije su vrste, a vrijeme reakcije je ključno'

one 171
SUTRA
VOYO logo
Još iz rubrike