Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu koja ne voli palačinke, a svaka domaćica ima svoj "tajni recept". Profesionalna kuharica i slastičarka Mary Berry za Express je otkrila svoj.
Kako bi palačinke bile posebno pahuljaste, ona u smjesu stavlja jedno cijelo jaje i jedan žumanjak umjesto dva cijela jajeta.
Mary je objasnila da dodatni žumanjak čini tijesto bogatijim i ukusnijim. Tajna je u masnoći žumanjka i njegovoj emulgirajućoj moći koju ima zahvaljujući lecitinu.
Lecitin pomaže držati vodu i mast zajedno, tako da tijesto može primiti dodatnu tekućinu, poput mlijeka, i šećer. To rezultira palačinkama koje su vlažnije, nježnije i slađe od onih napravljenih s manje žumanjaka.
Recept za pahuljaste palačinke
Priprema pahuljastih palačinki je jednostavna te vam trebaju samo tri sastojka: jaja, mlijeko i brašno te mala količina ulja za kuhanje.
Sastojci:
- 125 g glatkog brašna,
- 1 jaje i 1 žumanjak,
- 300 ml mlijeka,
- Malo ulja za kuhanje.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/092b221e-021b-11ef-895e-1a6e9a340e00/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Priprema:
- Prosijte brašno u zdjelu i napravite udubinu u sredini.
2. U posebnoj posudi umutite jaje, žumanjak i malo mlijeka.
3. Smjesu jaja ulijte u brašno i počnite malo po malo miješati mokre i suhe sastojke. Postupno umiješajte polovicu mlijeka, povlačeći još brašna iz sredine dok to radite.
4. Kad tijesto postane glatko, umiješajte preostalo mlijeko.
5. Zagrijte tavu i lagano je premažite uljem.
6. Ulijte dvije do tri žlice tijesta za palačinke u tavu i nagnite da se ravnomjerno rasporedi po podlozi.
7. Pecite 45 do 60 sekundi na srednje jakoj vatri dok se na vrhu ne pojave male rupice, rubovi palačinke uviju, a boja ne postane zlatna.
8. Okrenite i pecite drugu stranu palačinke oko 30 sekundi.
9. Poslužite odmah uz omiljeni nadjev.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Neurologinja o moždanom udaru kod žena: 'Dvije su vrste, a vrijeme reakcije je ključno'