Svi vole sir, ali mnogi ga izbacuju iz prehrane zbog visokih razina zasićenih masti i natrija.
"Neke namirnice, poput one s visokim udjelom zasićenih masnoća i natrija, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Suprotno tome, biljna prehrana s visokim udjelom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca", rekao je kardiolog Cheng-Han Chen.
Ali ipak postoje dobre vijesti za ljubitelje sira. "Sir može biti dio vaše prehrane i zdrav za srce", dodao je Chen i rekao da postoje stvari na koje treba paziti kada ga konzumirate.
"Sir koji odaberete ne bi trebao imati previše zasićenih masnoća i natrija i trebate ga jesti umjereno", objasnio je.
Ova vrsta sira je najzdravija
Ipak, Chen tvrdi da je sir mozzarella jedan od najboljih za zdravlje srca. "Dobar je izvor proteina i kalcija, a sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju crijeva i imunitetu. Svježa mozzarella također ima manje zasićenih masnoća i natrija od ostalih sireva", rekao je Chen.
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, mozzarella sadrži 6,29 grama proteina, 143 miligrama kalcija, 138 mg natrija i 3,94 g zasićenih masti.
Budući da mozzarella ima manje natrija i zasićenih masti, bolja je opcija od drugih sireva, rekao je Chen. Također je bogata proteinima i potiče dobro zdravlje kostiju svojim sadržajem kalcija.
Međutim, sadržaj natrija može varirati među vrstama mozzarella, stoga svakako provjerite oznaku nutritivne vrijednosti prije nego što je kupite.
Kada sir treba izbjegavati
"Dobro je izbjegavati sireve mozzarella s previše natrija jer to može povećati krvni tlak, između ostalih učinaka", rekao je Chen.
Kada se fokusiramo na zdravlje srca, treba izbjegavati ili barem smanjiti konzumaciju teško prerađenih i proizvedenih sireva - poput američkog sira. "Oni obično imaju vrlo visok udio zasićenih masti i natrija", objasnio je. Iako može biti bogat proteinima, te proteine možete dobiti negdje drugdje.
“Protein u siru može se pronaći u nemasnom mesu, dok se kalcij može pronaći u namirnicama kao što su jogurt, grah i lisnato povrće”, savjetuje Chen.
Kada je riječ o zdravlju srca, Chen je predložio da se odlučite za hranu koja je bogata vlaknima, s niskim udjelom zasićenih masti i natrija. "Općenito, što je hrana više prerađena, to je vjerojatno da će biti manje zdrava", rekao je, piše New York Post.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Zašto volimo palačinke s kokainom? Donosimo recept za svačiju omiljenu slasticu!