OPREZ! /

Agencija za sigurnost hrane upozorava na cijeli niz namirnica: 'Ne zamrzavajte ih'

Image
Foto: Shutterstock

Ako ste se otrovali hranom, možete se liječiti kod kuće, a simptomi će se ublažiti unutar tjedan dana

5.12.2024.
15:49
Shutterstock
VOYO logo

Sedam uobičajenih namirnica moglo bi predstavljati potencijalne zdravstvene rizike ako se čuvaju u zamrzivaču, jer se mikroorganizmi mogu aktivirati kada se hrana odmrzava, upozorili su iz Španjolske agencije za sigurnost hrane i prehranu (AESAN).

Iz Agencije su upozorili da temperatura u zamrzivaču treba biti -18 stupnjeva ili niža, u suprotnom moglo bi doći do zdravstvenih problema uzrokovanim mikroorganizmima koji se nalaze u hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su rekli da se mikroorganizmi mogu aktivirati kada se hrana odmrzava te da mogu biti opasni za zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama, izvijestio je El Tiempo.

Image
LEGLO BAKTERIJA /

Mikrobiologinja otkrila koje namirnice nikad ne jede: 'Možete se jako razboljeti'

Image
LEGLO BAKTERIJA /

Mikrobiologinja otkrila koje namirnice nikad ne jede: 'Možete se jako razboljeti'

Naveli su da se nipošto ne bi trebali zamrzavati: voće i povrće koje se jede sirovo, poput zelene salate i rajčice, krumpir, jaja s ljuskom, hrana s visokim udjelom masti, majoneza i pržena hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, stručnjaci su upozorili da je važno ne zamrzavati vruću hranu jer to "može negativno utjecati na drugu hranu".

Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) naglasili su važnost pravilnog skladištenja i podgrijavanja hrane, piše Gloucestershire Live.

Image
Foto: Shutterstock

Bebe i mala djeca posebno su osjetljivi

Podsjetili su ljude da temeljito odmrznu hranu prije nego što je podgriju, pri čemu je najsigurnija metoda u hladnjaku ili korištenjem funkcije odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici. Nikada ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi i konzumirajte je unutar 24 sata nakon odmrzavanja.

Bebe i mala djeca posebno su osjetljivi na bakterije koje dovode do trovanja hranom. No, nepravilno čuvanje hrane u hladnjaku ili zamrzivaču samo je jedan od vjerojatnih uzroka te neugodne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz NHS-a su upozorili na nedovoljno kuhanu ili podgrijanu hranu te na njeno predugo ostavljanje na sobnoj temperaturi. Rekli su da hrana može biti kontaminirana ako ju je dotaknuo netko tko je bolestan ili nije oprao ruke ili je pojedena nakon isteka roka upotrebe.

Uobičajeni uzročnici trovanja hranom su: kampilobakter, salmonela, E. coli ili norovirus, a simptomi uključuju: mučninu, proljev, povraćanje, visoku temperaturu i općenito slabost s umorom, bolovima i zimicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste se otrovali hranom, možete se liječiti kod kuće, a simptomi će proći ili će se ublažiti unutar tjedan dana. Trebali biste piti puno tekućine kako ne biste dehidrirali.

POGLEDAJTE VIDEO: Ako nešto Hrvati vole, onda je to meso: Liječnik upozorio na zdravstvene rizike

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo