Kod kuće smo opušteni, svoji i ne brinemo o tome hoćemo li staviti ubrus na krilo i hoćemo li ga uopće koristiti.
Jedemo pomalo nemarno, pred TV-om ili u krevetu, u pidžami ili trenirci, ali kad odlučimo otići na ručak ili večeru u restoran, onda se baš i ne možemo ponašati kao doma.
Za jedenje u restoranu postoje određena pravila bontona, a ovih 13 bismo svi trebali svladati prije nego što rezerviramo stol.
Prikladno se obucite
Ako ste odlučili otići u finiji restoran, nemojte obući trenirku, traperice ili tenisice, već nešto svečanije.
Ukoliko pak niste sigurni postoje li i kakva su uopće pravila odjevanja u restoranu za koji ste se odlučili, upitajte ih unaprijed.
Stavite ubrus na krilo
To možete napraviti čim sjednete, no ukoliko vas je netko odveo navečeru (posebice ako se radi o poslovnom ručku ili večeri), pričekajte da ta osoba prva stavi svoj ubrus na krilo, a zatim to učinite i vi.
Prilikom odlaska na toalet, ubrus odložite na stolicu, a kad završite s jelom možete ga staviti na stol.
Počnite jesti tek kad svi drugi dobiju svoje jelo
Pristojno je pričekati da svi za vašim stolom budu posluženi te tek onda početi jesti, a ukoliko vam se nešto na vašem tanjuru ne sviđa i odlučili ste se žaliti, recite svom društvu da može nastaviti jesti bez vas, dok vi porazgovarate sa šefom kuhinje.
Ne stavljajte mobitel na stol
A isto vrijedi i za ključeve te sve ostale stvari - koje bi trebale ostati u torbi ili u džepu.
Također, osim ako je riječ o hitnom pozivu, nemojte se javljati na mobitel, odgovarati na poruke ili slati mailove. To je nepristojno i osobi koja je s vama za stolom govori da vam je taj netko kome pišete važniji od nje.
Nemojte sjesti dok svi ne dođu
Iako će vam u većini restorana ponuditi da sjednete za stol čim dođete, vi ljubazno zahvalite i ipak pričekajte da se pojave svi s kojima ćete jesti, pa tek onda svi zajedno sjednite.
Svi za stolom trebali biste naručiti isti broj slijedova
S osobom (ili osobama) s kojom ćete ići u restoran unaprijed dogovorite koliko ćete slijedova naručiti, kako biste svi počeli i završili svoj obrok u isto vrijeme.
Nemojte dozivati konobara vičući
Umjesto toga, pokušajte s njime uspostaviti kontakt očima te mu time dajte do znanja da nešto trebate.
Ukoliko to ne uspije, jednostavno u tišini dignite ruku i konobar će vas sigurno primijetiti.
Budite ljubazni prema osoblju koje vas poslužuje
Iako se ovo pravilo čini prilično očitim, ipak ga valja još jednom ponoviti.
Ne trebate se bojati postavljati pitanja, ali nemojte biti bezobrazni.
Ako vam se pak nešto kod jela ne sviđa, nemojte napasti konobara ili konobaricu, već ljubazno zamolite možete li popričati sa šefom kuhinje.
Naučite kako pravilno držati čašu za vino
Čašu biste trebali držati za vrat, a ukoliko ne želite piti vino, nemojte je okretati naopako već jednostavno položite ruku preko nje, kako biste konobaru dali do znanja da niste raspoloženi za alkohol.
Otiđite iz restorana 15 minuta nakon što ste završili s jelom
Ukoliko vam se i dalje zabavlja, piće popijte u nekom kafiću. Nije pristojno monopolizirati stol u restoranu, jer netko drugi možda čeka da ondje sjedne i nešto pojede.
Ako ćete vi platiti cijeli račun, konobara unaprijed obavijestite
Odlučili ste društvo počastiti ručkom ili poslovnog partnera večerom?
Ako ćete sami platiti cijeli račun, recito to konobaru unaprijed, kako bi vam mogao uručiti račun (a također mu možete po dogovoru unaprijed ostaviti svoju kreditnu karticu).
Ako ćete podijeliti račun, također unaprijed obavijestite konobara
Unaprijed zamolite konobara da svakom pojedincu napravi poseban račun, no ako ste u većoj grupi, jednostavno ravnomjerno podijelite troškove.
Ostavite napojnicu
Ako je usluga bila dobra, ostavite napojnicu visine 15-20 posto ukupnog iznosa, a ako vam se usluga pak posebno svidjela, neka napojnica iznosi 25 posto.
Naravno, ove brojke mogu varirati, ali nekakvu biste napojnicu uvijek trebali ostaviti.