Fina juha od šparoga i slanine
Sastojci: 50 dag šparoga 40 dag krumpira 4 dag dimljene slanine malo limunovog soka 2 dl slatkog vrhnja malo peršina, sol i papar
Priprema: Skuhajte šparoge, ocijedite ih i narežite. U vodi u kojoj su se kuhale šparoge skuhajte krumpir, ocijedite ga, a kada se ohladi usitnite mikserom.
Dodajte narezane šparoge, nasjeckanu i isprženu slaninu, sol i papar, te po želji limunov sok.
Vrhnje istucite kao šlag pa dodajte juhi zajedno s peršinom.
Zapečeni odresci u umaku od maslaca i sira
Sastojci: 4 goveđa odreska 1 kg šparoga krupno mljeveni papar sol masnoća za prženje
Recept za umak (za jednu osobu): 30 g maslaca 30 g brašna 1/4 l vode ili mlijeka kiselo vrhnje ili topljeni sir 1 do 2 žlice vina ili limunova soka
Priprema: Oguljene šparoge kuhajte u posoljenoj vodi, u koju ste dodali malo šećera i maslaca, sve dok ne omekšaju.
Na zagrijanoj masnoći s obje strane popržite odreske. Posolite i popaprite krupno mljevenim zrncima.
Za svijetli umak otopite maslac i na njemu popržite brašno. Sve prelijte s malo vode u kojoj su se kuhale šparoge, a dodajte i malo mlijeka, tako da bude oko 1/4 l tekućine.
Čim zavrije dodajte vrhnje ili topljeni sir. Na kraju začinite vinom ili limunovim sokom.
Uz odreske i umak poslužite matovilac, začinjen tek maslinovim uljem, solju i limunovim sokom. Uz govedinu odlično ide crno vino.
Kocke od čokolade i džema
Sastojci: 140 g maslaca 4 cijela jaja 140 g šećera 140 g mljevenih oraha 1 žlica krušnih mrvica 3 reda čokolade za kuhanje džem od marelica malo praška za pecivo
Priprema: Potrebno je umutiti maslac, šećer, te jedno po jedno četiri žumanjka, krušne mrvice, mljevene orahe, naribanu čokoladu, malo praška za pecivo i čvrst snijeg od četiriju bjelanjka.
Tijesto razvaljajte u lim i pecite na umjerenoj temperaturi.
Ohladite pa premažite džemom, a preko džema prelijte čokoladnom glazurom, koju ćete dobiti tako da 50 g maslaca rastopite s 50 g čokolade za kuhanje.