Određenu hranu nikada ne biste trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu, a evo i zašto

Image
Foto: thinkstock, monkeybusinessimages

Pripremite vašu hranu na siguran i zdrav način

23.8.2017.
8:00
thinkstock, monkeybusinessimages
VOYO logo

Mikrovalna pećnica je odličan izum za pregrijati hranu. Sve je brzo gotovo, a vi ste bez brige. Ipak, stručnjaci kažu kako neku hranu ne biste smjeli grijati u mikrovalnoj jer može biti jako štetna za vaše zdravlje. Pogotovo, ako ju grijete u plastičnoj posudici. Bustle donosi neke namirnice koje biste trebali držati podalje od mikrovalne.

Masna hrana

Kada grijete hranu natopljenu u ulju može doći do neželjenih posljedica jer ulja na previsokim temperaturama ispuštaju opasne toksine koji su kancerogeni. Ako vam hrana izgleda premasno nemojte ju za svaki slučaj grijati u mikrovalnoj pećnici. Kao što znate u mikrovalnu ne smijete stavljati ni metalne posude, kao ni kartonska pakiranja. Najsigurnija opcija je tanjur ili staklena vatrostalna posuda. I to bez pribora za jelo naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plastične posudice

Image
Foto: flickr, Kathleen Franklin

Neke mogu ići u mikrovalnu, ukoliko je tako na njima naznačeno, dok druge isto tako ispuštaju toksine. One posude koje sadrže kemijski spoj Bisfenol A (skraćeno BPA) u svojoj plastici su posebno opasne i trebali biste izbjegavati njihovo grijanje u pećnici.

Posude od stiropora

Baš kao i s plastikom. Ovi materijali sadrže BPA u sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majčino mlijeko

Image
Foto: flickr, keatssycamore

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove majčino mlijeko je opasno grijati u mikrovalnoj pećnici jer postoji opasnost od nejednakog zagrijavanja pa bi se dijete moglo opeći kada približi mlijeko ustima. Osim toga, ovakva vrsta pregrijavanja može i uništiti neke proteine iz mlijeka. Bolje rješenje je zagrijati mlijeko na štednjaku.

Zamrznuto meso

Kada meso odmrzavate u mikrovalnoj riskirate pojavu bakterija jer se meso neće podjednako otopiti. Uvijek možete meso ostaviti preko noći u frižideru ili na stolu da se odmrzne prirodnim putem.

Tvrdo kuhana jaja

Image
Foto: flickr, vanessa lollipop

Fizičar Jim Hutchison kaže: "U mikrovalnoj možete napraviti kajganu, ali nemojte pokušavati skuhati tvrdo kuhana jaja. Kada se zagriju, para iz jaja nema gdje otići pa se povećava pritisak, a jaja mogu lako eksplodirati."

Ako želite očuvati svoje zdravlje najbolje je da se pridržavate ovih pravila. Pazite kako pripremate hranu i kako ju grijete. Samo je malo opreza potrebno kako biste izbjegli pogreške koje vam mogu ugroziti život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo