Ako vam se jede nešto čokoladno, sočno i osvježavajuće, ovaj kolač idealan je za vaše nepce.
Sastojci
- 1 naranča + kandirana kora za dekoraciju
- 100 grama čokolade
- 3 jaja
- 180 grama šećera
- 240 mililitara ulja
- 25 grama kakao praha
- 250 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo maslaca za podmazivanje lima za pečenje
Za ganache
- 200 grama čokolade
- 225 mililitara slatkog vrhnja
Priprema
1. Naranču dobro operite pa ju kuhajte u kipućoj vodi oko 30 minuta dok ne omekša. Cijelu ju usitnite u blenderu kako biste dobili pire.
2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite okrugli kalup za torte maslacem ili ga obložite papirom za pečenje.
3. Na pari otopite 100 grama čokolade.
4. Električnim mikserom istucite jaja te dodajte šećer i ulje. Postepeno dodajte pire od naranče, a zatim i ohlađenu otopljenu čokoladu. Umiješajte kakao prah, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte i ulijte u lim za pečenje.
5. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 55 minuta.
6. Pričekajte deset minuta da se kolač rashladi, a zatim izvadite kolač iz lima za pečenje.
7. Ganache: zagrijte slatko vrhnje (pazite da ne zavrije!) i njime prelijte razlomljenu čokoladu. Pričekajte dvije minute, a zatim miješajte sastojke u glatku smjesu. Ostavite kremu da se stegne, otprilike sat vremena.
8. Kolač stavite na tanjur za posluživanje i premažite ga kremom. Dekorirajte ga kandiranom narančinom korom.