Zatvor ili konstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crijevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbaciti ostatke hrane koji mu nisu potrebni. Ako patite od zatvora i ne uspjevate obaviti veliku nuždu, hrana može predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju pokreću se bakterije i stvaraju fermentaciju što može rezultirati i neugodnim vjetrovima.
Izbjegavajte ovo ako želite brzu probavu
Ako patite od zatvora i često se događa da imate spor metabolizam, izbjegavajte ove namirnice:
- banane
- crveno meso
- mliječni proizvodi u velikim količinama
- masna hrana
- riža
- slani štapići
- slatki gazirani napitci
Ako se zatvor pojavljuje već neko vrijeme, a koristite i prirodne laksative, provjerite koje lijekove uzimate. Mnogi lijekovi mogu izazvati opstipaciju. Također, ako brzo jedete i ne žvačete dovoljno svoju hranu, želudac i crijeva će teže razgraditi ono što unesete.
Kućni recepti za prirodni laksativ
Postoje mnoge namirnice koje možete koristiti kako bi se riješili zatvora. Dodajte ih svakodnevnoj prehrani i omogućite brz rad metabolizma. Pokretanje metabolizma i često obavljanje nužde jedna je od stavki skoro svake zdrave dijete. Najbolji prirodni laksativ su namirnice pune vlakana.
Šljive i sok od šljiva
Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrže i visoku razinu vitamina A, željeza i kalija. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju srca. Sok od šljive, ako ga konzumirate svakodnevno, može pomoći kod problema sa zatvorom.
Za pripremu ovo prirodnog laksativa potrebno vam je:
- 4 litre vode
- 1 kg zrelih šljiva
- 200 grama šećera
- 2 žličice limunske kiseline
- staklene boce za sok
Priprema:
Svjee šljive operite, očistite tako da izdvojite koštice pa ih narežite na četvrtine kako bi ih lakše skuhali. Kuhajte šljive u dvije litre vode, ali na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Kada šljive omekšaju pustite da se malo ohlade. Izvadite ih iz vode u kojoj su se kuhale, a lonac s vodom ostavite sastrane. Usitnite kuhane šljive štapnim mikserom ili u blenderu pa procijedite. Dio koji vam je ostao nakon cijeđenja vratite u vodu u kojoj su se kuhale. U lonac sada dodajte šećer, 2 žličice limunske kiseline i još 2 litre vode. Ponovno kuhajte na laganoj vatri dok se šečer ne otopi. Kuhanje bi trebalo trajati oko 15 minuta.
Za vrijeme kuhanja povremeno pomiješajte i u međuvremenu pripremajte boce za sok. Boce sterelizirajte u pečnici i lagano ih ugrijte na 70 stupnjeva. Kada se sok skuha, točite ga u vruće boce. Zatvorite nepropusnim čepom.
Sjemenke lana i piskavice
Sjeme piskavice koristi se u prehrani i ima mnoga djelotvorna svojstva na organizam. Pomaže kod probave, alergija i problema s jetrom i bubrezima. Zanimljivo je da se ovo sjeme kod žena koristi za povećanje dojki i stvaranje mlijeka kod majki.
Priprema laksativa od piskavice i lana:
Utopite jednu žličicu sjemenki lana i jednu žličicu sjemenki piskavice u vodu. Vode neka bude toliko da se upije u smjesu. Ostavite da stoji preko dana. Navečer pojedite smjesu i pazite da dobro sažvačete svaku sjemenku. Okus će biti pomalo gorak, sličan orahu. Metabolizam bi se nakon ovoga trebao pokrenuti, pa očekujte rješavanje zatvora ujutro nakon što se probudite. Ovaj prirodni laksativ možete koristiti maksimalno 20 dana, a nakon toga je nužna pauza od barem mjesec dana.
Ako ovaj laksativ koristite duže od 20 dana, postoji mogućnost pretjerane reakcije probave - nadutost, proljev i uznemirenost želuca. Kako biste to spriječili, koristite ga samo 20 dana i pazite na dovoljan unos tekućine kroz dan.
Cimet kao dodatak za bolju probavu
Cimet se smatra super namirnicom jer u sebi sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu da se riješite loših bakterija iz svog probavnog sustava. Ovaj se dodatak često koristi u dijetama, pa tako postoji i cimet dijeta. Cilj je da se kroz probavu izbace štetne bakterije, ali i izgube kilogrami. Poticanje brže probave događa se jer cimet pretvara glukozu iz tijela u energiju, a ne masnoću. Time olakšava pražnjenje crijeva i ubrzava metabolizam.
Cimet i mineralna voda kao prirodni laksativ
Mineralna voda uz cimet imati će pozitivan utjecaj na vašu probavu radi ugljikovog dioksida koji potiče stezanje i širenje probavnih organa. Time se potiče pokretanje hrane kroz probavni trakt i istiskivanje crijevnog sadržaja prema izlaznom otvoru.
Upotreba je jednostavna: pomiješajte čašu mineralne vode i žličicu cimeta. Možete dodati i malo limunovog soka kako bi efekt bio bolji. Ovaj napitak možete piti ujutro i navečer.
Kava za dobro jutro
Kava je poznata kao diuretik što znači da ćete zbog nje učestalo mokriti makar i ne pijete mnogo vode dnevno. Kava tehnički ne dehidrira, ali postoji šanse da će vam nje nedostajati vode u organizmu. Za oko 30% ljudi kava ima i laksativnu učinak, čak i ona bez kofeina. Kiseli sastavi u kavi mogu imati stimulirajući učinak na crijeva i potaknuti pražnjenje. Uz jutarnju kavu obavezno pojedite nešto zdravo.
Prirodni laksativ ne moraju biti samo namirnice
Osim navedenog, postoji velik popis povrća i voća koje možete koristiti kao prirodni laksativ:
- grožđe
- smokve
- marelice
- repa
- cikorija
- kokos
- avokado
- soja
- rabarbara
- cjelovite žitarice
Osim pravilne prehrane pune vlakana, potaknite rad svog metabolizma vježbanjem i kretanjem. Yoga je poznata kao disciplina koja omogućava masiranje unutarnjih organa, pa bi vam tako vježbanje 1o minuta dnevno moglo ubrzati probavu. Lagano hodanje, trčanje i plivanje također će potaknuti cirkulaciju i rad crijeva.
Sjetite se dnevno piti dovoljno vode. Dnevni preporučeni unos vode za žene je oko 2 litre, a za muškarce oko 3 litre. Dovoljan unos vode može spriječiti zatvor jer crijeva trebaju vodu kako bi stolica bila meka. Ako ste dehidrirani, stolica će postati tvrda i onemogućiti pražnjenje, ili ga učiniti bolnim.