Prženje mljevenog mesa za musaku ili sarmu može se odužiti jer se obično ispusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.
Da bi ovo izbjegli, iskusne domaćice koriste jedan trik, a to je soda bikarbona.
Kako da mljeveno meso bude sočno?
Potrebno je na oko pola kilograma mesa dodati trećinu žličice sode bikarbone i lagano miješati mješavinu pa ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso pržite u tavi na srednjoj temperaturi.
Miješajte povremeno i ubrzo ćete vidjeti da se meso prži bez suvišne tekućine. Trik je u jednostavnoj kemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezanje proteina u mesu. Zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobiva lijepu smećkastu boju.
Isto možete primijeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko jedne žličice na pola kilograma. Može se i soda prvo pomiješa s par žličica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.
Pričekajte petnaest minuta i onda pripremite meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekt, piše Espreso.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Za šunkicu i jaja - 50 eura! Zagreb udvostručio jednokratni iznmos uskrsnice