MLJAC! /

Domaćice otkrile trik za sočno mljeveno meso: Ova kemijska reakcija čini čuda

Image
Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelji raznih specijaliteta s mljevenim mesom, ovako će vam biti još sočnije

15.3.2024.
7:33
Shutterstock
VOYO logo

Prženje mljevenog mesa za musaku ili sarmu može se odužiti jer se obično ispusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Da bi ovo izbjegli, iskusne domaćice koriste jedan trik, a to je soda bikarbona.

Kako da mljeveno meso bude sočno?

Potrebno je na oko pola kilograma mesa dodati trećinu žličice sode bikarbone i lagano miješati mješavinu pa ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso pržite u tavi na srednjoj temperaturi.

Miješajte povremeno i ubrzo ćete vidjeti da se meso prži bez suvišne tekućine. Trik je u jednostavnoj kemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezanje proteina u mesu. Zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobiva lijepu smećkastu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HIT VIDEO /

Recept za savršeno pahuljastu kajganu: Dodajte ovaj sastojak i slijedite pravila

Image
HIT VIDEO /

Recept za savršeno pahuljastu kajganu: Dodajte ovaj sastojak i slijedite pravila

Isto možete primijeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko jedne žličice na pola kilograma. Može se i soda prvo pomiješa s par žličica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Pričekajte petnaest minuta i onda pripremite meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekt, piše Espreso.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Za šunkicu i jaja - 50 eura! Zagreb udvostručio jednokratni iznmos uskrsnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike