Osim što temperatura u hladnjaku može biti neusklađena tijekom vremena, također varira od mjesta do mjesta, što utječe na kvalitetu i dugovječnost vaše hrane. Mjesto s najvećim fluktuacijama temperature su vrata koja su ujedno i najtopliji dio hladnjaka.
Više i promjenjive temperature mogu uzrokovati kvarenje hrane, posebno mlijeka i vrhnja, piše Real Simple.
Iako mislite da su vrata savršeno mjesto za odlaganje mlijeka, ono se može pokvariti zbog toplijih temperatura prije nego što ga popijete. Isto tako, potencijalno štetne bakterije rastu na višim temperaturama. Što je mlijeko dulje izloženo toplini, bakterije će brže rasti.
Umjesto da mlijeko odlažete u vratima, držite ga u stražnjem dijelu hladnjaka, na srednjoj ili donjoj polici. Vrući zrak se diže pa su donje police nekoliko stupnjeva hladnije od gornjih.
Stručnjaci ističu da su vrata hladnjaka savršeno mjesto za pohranu najmanje kvarljive hrane, poput kečapa, senfa, umaka od soje, džema i preljeva za salatu. Iako ova hrana ima bolji okus ili traje duže kada je hladna, manja je vjerojatnost da će se pokvariti zbog viših temperatura u vratima hladnjaka.