Naši stari već odavno znaju da su začini ne samo odličan dodatak jelima, nego i pravo blago u zdravstvenom pogledu. Možemo se kladiti da barem jedan od ovih začina imate u kuhinji, a one koje nemate što prije nabavite i iskoristite kada vas boli glava ili imate grčeve u trbuhu.
ČILI
Cijenjen je zbog svog ljekovitog djelovanja koje mu daje alkaloid kapsaicin. Reducira udio kolesterola i triglicerida, djeluje preventivno protiv srčanog i moždanog udara, uništava štetne bakterije u želucu i otklanja simptome prehlade i gripe.
KIM
Sjemenke kima sadrže do 4 posto eteričnog ulja u obliku bezbojne tekućine gorkog i aromatičnog okusa. Kim je djelotvoran kao karminativ – za otklanjanje svih probavnih smetnji vezanih uz plinove. Također pojačava izlučivanje mlijeka u razdoblju dojenja.
CURRY
Glavni sastojak ove indijske mješavine je prah takozvanog žutog korijena, kurkume. Ovaj začin pravi je koktel vitamina i minerala.
Osim toga, curry štiti želudac i debelo crijevo od tumora, pomaže u slučaju artritisa i čira na želucu, poboljšava rad srca i krvnih žila te štiti od prehlade i gripe.
KURKUMA
Tradicionalan indijski začin kurkuma ima blago sladak, ljutkast i pomalo gorak okus i miris koji podsjeća na mješavinu naranče, đumbira i papra. Ljekovitom je čini biljni pigment kurkumin, dajući joj snažno antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje.
PAPAR
Ovaj začin ne samo što je jak afrodizijak, nego i ublažava simptome mnogih bolesti živčanog sustava i jetre. Pomaže zaliječiti površinske upalne procese na koži, stimulira probavu, te ublažava bol i tegobe u slučaju bronhitisa, kašlja i prehlade.
CIMET
Cimet je jedan od najstarijih začina te se zbog svojih ljekovitih svojstava koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe. Dobiva se od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Poznato je da pomaže pri mršavljenju, no ono što možda i niste znali jest da poboljšava aktivnost mozga, regulira šećer u krvi, uklanja gljivične infekcije, probavne smetnje, a čak ublažava i menstrualne tegobe.