LEDENI KOLAČ: / Odlični recepti s voćem i prefinom kremom za osvježenje

Image

Jedan od najpopularnijih kolača u ljeto, ali i u bilo koje drugo godišnje doba.

10.3.2018.
14:00

Odlična kombinacija voća, vlažnog biskvita i hladne kreme ostavlja sve bez daha. Postoje mnogi različiti recepti za ovaj kolač, pa se tako i ime ledeni kolač uvažilo za gotovo svaki desert koji se treba držati u hladnjaku i jesti hladan. Ledeni vjetar može se pronaći pod imenima ledena torta, ledeni desert, ledeno nebo ili samo ledeni kolač. Recept uglavnom uključuje jagode, banane, kivi ili neko drugo ljetno voće.

Ledeni vjetar, recept za prste polizat'

Za pripremu ovog kolača bit će vam potrebno oko 80 minuta.

Potrebni sastojci za biskvit:

  • 300 grama šećera
  • 9 bjelanjaka
  • 1 žlica jabučnog octa

Potrebni sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 grama margarina
  • 9 žumanjaka
  • 6 žlica gustina
  • 4 žlice šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • banane, jagode i kivi

Priprema:

Za ledeni vjetarprvo pripremamo biskvit. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, šećera i jabučnog octa. Šećer i ocat dodajte polako uz stalno miješanje. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje pa u to ulijte snijeg od bjelanjaka. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Biskvit se peče oko 50 minuta.

Kako biste napravili kremu prvo pomiješajte šećer i žumanjke pa dodajte mlijeko, vanilin šećer i gustin. Tu kremu tada kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada postane dovoljno tvrda i malo se ohladi, dodajte margarin i dobro promiješajte mikserom. Ako vam je lakše, margarin možete prethodno malo ugrijati. U drugoj posudu istucite šlag od slatkog vrhnja.

Nakon što se biskvit ispekao i malo ohladio, podijelite ga na tri jednake kore. Tortu radite tako da prvo stavite biskvit, kremu pa jedan sloj voća po izboru. Nakon toga taj postupak ponovite s drugim korama. Na kraju stavite malo šlaga i njime obložite cijelu tortu. Vrh ledenog vjetra ukrasite voćem. Stavite u hladnjak i poslužujte tek kada se potpuno ohladi i stisne.

Ledeno nebo

Za ovaj kolač će vam biti potrebno oko 45 minuta i bit će dovoljan za 6-8 porcija. Ovaj kolač odlična je kombinacija bijelog biskvita, žute kreme i šlaga.

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 7 bjelanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 7 žlica oštrog brašna
  • 2 dcl mlijeka

Potrebni sastojci za kremu:

  • 7 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 7 dcl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 2 šlag pjene
  • 25 dag margarina

Priprema:

Prvo pripremate tijesto pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Šećer dodajte postupno dok još uvijek miješate mikserom. U to dodajte brašno i dalje miješajte, ali nešto polaganije. Smjesu stavite u kalup za pečenje i pecite oko 20 minuta na 150 stupnjeva. Kada je biskvit gotov, preko njega prelijte 2 dl toplog mlijeka.

Kako biste napravili kremu za ledeno nebo prvo pomiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Od 7 dl mlijeka malu količinu već sada ulijte u kremu kako bi se šećer posve razgradio. Dodajte brašno i miješajte sve dok ne nestanu sve grudice. Ostatak mlijeka stavite na vatru i u njega dodajte dobivenu smjesu. Kuhajte uz stalno miješanje dok se krema potpuno ne zgusne. Ako se krema nakon dugog kuhanja ne želi stisnuti, slobodno dodajte malo gustina, ali tada dobro miješajte kako ne bi bilo grudica. Kada se krema ohladi, dodatno je razgradite margarinom. Ako ne želite da krema ima grudice od margarina, prethodno ga ugrijte.

Nakon što se biskvit i krema ohlade, kremu premažite preko biskvita te na to dodajte šlag pjenu. Stavite ledeno nebo u hladnjak i poslužite kada je posve hladan.

Ako mislite da niste dovoljno spretni u kuhinji, uvijek možete kupiti već gotovu mješavinu za tijesto ili kremu za ledeni vjetar pa samo dodavati voće.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno