Sastojci (dvije osobe): 2 odmrznuta fileta grgeča (po 150 g) ili lososa 2 žlice limunovog soka 400 g tikvica 4 žlice maslinovog ulja 1 poriluk (od 300 g) 1 češanj češnjaka 250 pirea od rajčica malo mljevenog kima 100 ml bijelog vina 100 g vrhnja 2 žličice sušene majčine dušice sol i papar
Priprema: Na ribu nakapajte limunov sok, posolite i stavite sa strane.
Operite tikvice, očistite i narežite na tanke kriške pa ih na 2 žlice ulja popržite 3 minute s obje strane, posložite i stavite na kuhinjski papir.
Poriluk očistite, narežite na tanke kolutiće i dobro operite. Češnjak ogulite i nasjeckajte. Poriluk i češnjak popržite na ulju u kojem ste pržili tikvice, a čim omekšaju dodajte preostalo ulje, rajčice, posolite, popaprite i pospite kimom. Maknite sa štednjaka.
U loncu zakuhajte vino sve dok se količina ne prepolovi. Ulijte vrhnje i ponovno prokuhajte. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a za to vrijeme polovicu tikvica posložite u vatrostalnu posudu. Dodajte pola umaka od rajčica, prekrijte ribljim filetima, zatim opet umak od rajčica, red tikvica pa sve zalijte umakom od vina. Pecite na srednjoj rešetki na 180 stupnjeva oko 20 minuta.