Portugalska salata
Sastojci:
rajčice kuhani krumpir pirjani pa ocijeđeni klobuci gljiva po želji bijelo vino ulje, papar, sol
Priprema:
Izaberite lijepe, čvrste i zrele rajčice i izrežite ih na kriške. Još topli skuhani krumpir narežite i dodajte rajčicama. Posolite.
Dodajte pirjane klobuke gljiva i sve to zalijte bijelim vinom i uljem pa popaprite.
Kunić u lovačkom umaku
Sastojci:
kunić ili zec 1 dcl vinjaka 300 ml temeljca (možete upotrijebiti kokošju kocku) mesnata slanina malo masti ili ulja 2 lovorova lista majčina dušica 1 limun maslinovo ulje sol i papar
Priprema:
Dan prije kuhanja pripremite kunića. Dobro ga operite pa prelijte marinadom od maslinovog ulja, limunovog soka, soli, papra, struka majčine dušice i lovorovog lista, pa pustite neka odstoji minimalno 10 sati u hladnjaku.
U velikoj posudi na masti ili ulju prepržite slaninu narezanu na kockice sve dok ne porumeni. Dodajte kunića te ga prepržite sa svih strana uz stalno okretanje.
Kad je meso napola pečeno, dodajte temeljac i vinjak, pa dinstajte dok se temeljac ne ukuha. Tada meso prelijte marinadom i dinstajte cca 10 minuta. Izvadite kunića, razrežite, poslažite na topli pladanj i prelijte umakom od kuhanja.
Poslužite uz knedle od kruha ili pire krumpir.
Zapečene medene smokve
Sastojci:
rum 70 g badema 100 g maslaca 3 - 4 žlice meda smokve (svježe ili smrznute) malo čokolade
Priprema:
U plitkoj posudi ugrijati maslac pa dodati cijele ili prepolovljene smokve (ukoliko imate smrznute, prvo ih otopite). Lagano prepržiti smokve sa svih strana.
Prepržene smokve zaliti mješavinom meda i ruma (dodajte malo ruma, tek dvije do tri kapljice) i lagano prokuhati uz stalno podlijevanje smokvi.
Gotove smokve posuti narezanim bademima, staviti mali komadić čokolade i poslužiti tople.