Svaki dio naše zemlje Božić ne može zamisliti bez određenih kolača koje već desetljećima možemo pronaći na blagdanskim stolovima. Svi od reda su jedinstveni, fini, punog okusa i zanimljvih sastojaka.
Iako svaka regija ima svoje recepte, u mnogima od njih se rade kolači i iz drugih dijelova Hrvatske, kao što je to primjerice u Zagrebu i okolici. Ako voliš tradicionalne kolače, ovo je prilika da probaš neke koje prije nisi.
Međimurska gibanica
Ovo je najpoznatija međimurska kalorijska bomba, a mnogi je obožavaju jer je punog i bogatog okusa te spaja naizgled nespojive sastojke. Gibanica ima čak četiri sloja od kojih svaki ima drukčije sastojke, a upravo je to čini slasnom.
Sastojci:
- 12 gotovih kora za savijače
- 250 g maslaca
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 žutanjka
Nadjev od maka
- 200 grama mljevenog maka
- 200 ml mlijeka
- 50 grama grožđica
- 80 grama šećera
- 1 vanilin šećer
Nadjev od sira
- 500 grama svježeg sira
- 3 jaja
- 100 grama šećera
- 80 grama maslaca (koji je omekanio na sobnoj temperaturi)
- 1 vanilin šećer
Nadjev od oraha
- 300 grama mljevenih oraha
- 200 ml vrućeg mlijeka
- 70 grama šećera
Nadjev od jabuka
- 700 grama očišćenih i naribanih jabuka
- 1 žličica cimeta u prahu
- 70 grama šećera
Priprema:
- Za početak pripremi protvan ili lim te ga premaži maslacem. Na dno protvana stavi dvije kore koje si između također premazala maslacem.
- Za nadjev od maka kuhaj mlijeko do vrenja, potom ga makni s vatre i dodaj mu mak, šećer i grožđice. Vrati na vatru i kuhaj još 2-3 minute te potom pusti da se ohladi.
- Svježem siru dodaj jaja, šećer i vanilin šećer te dobro promiješaj. Na kraju dodaj maslac i miješaj dok smjesa nije jednolična.
- Za nadjev od oraha zakipi mlijeko i u njega ubaci orahe te dobro promiješaj i ohladi. Naribanim jabukama dodaj šećer i cimet. Sve dobro promiješaj.
- Prve dvije kore premaži nadjevom od maka pa na njega stavi sljedeće dvije kore koje si premazala maslacem. Sljedeći ide nadjev od sira pa ponovno kore, zatim nadjev od oraha, kore, nadjev od jabuka i završavaš s tri kore premazane maslacem.
- Gibanicu peci oko 20 minuta do pola sata na 180 °C. Žutanjke umuti u vrhnju i time je prelij te peci još pola sata.
Orahnjača
U Zagorju, Prigorju i središnjoj Hrvatskoj blagdanski je stol nezamisliv bez orahnjače i makovnjače. Ovi tradicionalni kolači moraju biti sočni i puni nadjeva, a nikako suhi i s previše tijesta. Evo recepta za vrhunsku orahnjaču.
Sastojci:
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 80 g maslaca
- 60 g šećera
- 2 žumanjka
- naribana korica od pola limuna
- sol
- 2 dl mlijeka
- jaje za premazivanje
Nadjev
- 400 g mjevenih oraha
- 100 g šećera
- pola žličice cimeta
- 1 žličica ruma
- 2 dl mlijeka
- limunova korica
Priprema:
- Brašno zagrij kratko u pećnici te mu dodaj razmrvljeni kvasac, žumanjke, šećer, sol i koricu limuna. Zagrij mlijeko i u njemu otopi maslac pa ga dodaj brašnu te zamijesi glatko tijesto.
- Važno je da tijesto bude dosta elastično pa ga je najbolje miješiti rukama. Stavi ga u neku posudu, pokrij i ostavi na toplom mjestu da se diže barem sat vremena.
- U međuvremenu napravi nadjev: mlijeko zagrij do vrenja te unutra ubaci orahe, šećer, cimet, rum i koricu limuna. Sve prokuhaj nekoliko minuta miješajući i pusti neka se ohladi.
- Kada se tijesto diglo, podijeli ga na dva dijela i razvaljaj ga u pravokutnik. Na njega rasporedi nadjev i sve zarolaj u štrucu. Isto napravi i s drugim dijelom tijesta.
- Orahnjače stavi u namašćeni i pobrašnjeni protvan i pusti neka se dižu na toplom oko pola sata. Zagrij pećnicu na 200 °C i peci orahnjače oko 1o minuta, potom smanji na 180 °C i peci ih dodatnih pola sata. Na kraju još vruću orahnjaču prelij rastopljenim šećerom u malo vode.
Šape
U Slavoniji se obično rade suhi kolači, a jedni od najfinijih su definitivno šape. Za ove kolačiće trebat će ti posebni kalupi koje možeš nabaviti u većini dućana.
Sastojci:
- 220 g brašna
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 170 g masti
- 150 g oraha
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Pomiješaj brašno, šećer, jaja, vanilin šećer, orahe i mast te smjesu dobro razradi rukama. Svaki kalup malo namasti i pobrašni te ga puni sa smjesom.
- Pazi da smjesa ne prelazi rubove kalupa. Kalupe smjesti u lim i peci oko 20 minuta na 180 °C. Kada su šape pečene, pusti ih da se ohlade oko dvije minute te ih potom izvadi iz kalupa.
- Pusti ih da se ohlade te ih na kraju posipaj šećerom u prahu.
Povetica
Ne smijemo zaboraviti ni na poveticu - istarski božićni kolač sličan orahnjači, ali s dodatkom jabuka i rakije. Stvarno zanimljiva kombinacija! Evo recepta.
Sastojci:
Tijesto
- 50 dag brašna
- 2 dag svježeg kvasca
- 2,5 dcl toplog mlijeka
- 5 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- par šnita maslaca
- jedno jaje
- dva žumanjka
- naribana korica jednog limuna
Nadjev
- 80 dag
- 20 dag oraha
- 8 dag šećera
- vanilin šećer
- dvije žlice krušnih mrvica
- pola decilitra rakije
- cimet
- jedno jaje za premazivanje
Priprema:
- Za početak zagrij decilitar mlijeka, dodaj mu žlicu šećera te u njemu razmrvi kvasac koji se treba zapijeniti i dići.
- Brašnu dodaj preostali šećer, jaje, maslac i žumanjke, limunovu koricu i kvasac. Od toga mijesi tijesto i polako mu dodavaj mlijeko po potrebi.
- Tijesto mora biti glatko i ne smije se lijepiti za prste. Kada je gotovo, pobrašni ga, pokrij krpom i pusti da se diže na toplom oko 45 minuta.
- Dok se tijesto diže, naribaj jabuke, usitni orahe i njima dodaj šećer, mrvice, cimet i rakiju te nadjev dobro promiješaj.
- Dignuto tijesto razvaljaj na pola centimetra debeli pravokutnik, po njemu rasporedi nadjev i zarolaj u štrucu.
- Poveticu stavi u namašćeni i pobrašnjeni protvan i peci u azgrijanoj pećnici na 200 °C. Nakon 10 minuta, temperaturu smanji na 180 °C i peci još pola sata.
Smokvenjak
Primorci (a i cijela obala) obožavaju smokvenjake - ukusne, jednostavne kolačiće od suhih smokava koji se rade od samo tri sastojka. Mislimo da nema jednostavnijeg od toga!
Sastojci:
- 1, 5 kg suhih smokava
- 30 dag nasjeckanih oraha
- domaća lozovača
Priprema:
- Suhim smokvama odreži vrhove, samelji ih i dodaj orahe i rakiju. Zamijesi ih u oblik pogače i suši u pritvorenoj pećnici oko 40-60 minuta na 80 °C.
- Pusti smokvenjak da se ohladi i onda ga možeš rezati na šnite.
Kroštule
U Dalmaciji su nezaobilazne fritule i kroštule koje već godinama osvajaju i kontinentalnu Hrvatsku. Fritule su mekani slatki kruščići, a kroštule hrskavi uštipci. S obzirom da kroštule nisu toliko popularne kao fritule, evo recepta baš za njih.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 3 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 3 žlice ruma
- naribana korica jedne naranče i limuna
- prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Mikserom izradi žumanjke sa šećerom, dodaj im rum i naribanu kroicu naranče i limuna. U to polako dodavaj brašno, sol i vrhnje.
- Dobro promiješaj dok smjesa nije glatka te je ostavi da odmori oko 15 minuta. Tijesto mjesi na pobrašnjenoj podlozi dok nije srednje čvrsto, a zatim ga razvaljaj valjkom.
- Nareži na na tanke trake rezačem sa zupcima te svaku traku preklopi u čvor. Kroštule prži u dubokom ulju dok ne porumene i na kraju ih pospi šećerom u prahu.