Ističu kako riječ gulaš dolazi od mađarskog "Gulyás", pastir, te je originalno u pitanju jelo kojeg su tijekom ispaše pripremali na polju, najčešće od govedine ili teletine, ali i i druge stoke koja je stradala po putu.
No što se nas tiče, ovo slasno jelo s piletinom i bundevom možete nazvati i pileći uvarak, i dalje će biti neodoljivo.
Više recepata i trikova možete pročitati u specijalu Tjedan bundeve
Sastojci:
2 veća komada pilećeg bijelog mesa 1 žlica sveže majčine dušice 450 g očišćene bundeve 300 g gljiva 1 luk 2 žlice brašna 2,5 žlice maslaca 1 žlica maslinovog ulja 125 ml vrnja za kuhanje 600 ml pilećeg ili povrtnog temeljca 1 žlica sjeckanog peršina Sol, papar
Priprema:
Meso očistite od kože i izrežite na nešto manje filete, posolite popaprite, začinite majčinom dušicom i zalijte s malo ulja pa sve izmješajte. Nakon toga meso posipajte i s dvije žlice brašna, dobro utrljajte pa ostavite sa strane. Bundevu izrežite na sitnije kockice, a gljive na ploškice. Luk nasjeckajte što sitnije
U zdjelu stavite žlicu maslaca i ostavite da se istopi. Na zagrijani maslac stavite piletinu i pržite po dvije minute sa svake strane pa izvadite. U istu zdjelu stavite još jednu žlicu maslaca pa dodajte crveni luk i gljive. Ostavite da se pirja 2-3 minute. Zatim dodajte bundevu i piletinu, sve skupa pirjajte minutu-dvije pa dodajte temeljac, poklopite i ostavite lagano krčkati dok bundeva ne omekša.
Na samom kraju dodajte vrhnje i peršin i ostavite da nepoklopljeno kuha još minutu, dvije, sklonite i poslužite.