TKO BI REKAO / Otkriveno koje meso Hrvati najviše vole: Janjetina? Razmislite ponovno! Stigli precizni podaci

Image
Foto: Profimedia

Istraživanje je pokazalo da se slanina najčešće jede kada je riječ o konzumaciji mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda - konzumira ju 33,5 posto ispitanika

6.5.2022.
13:03
Profimedia
VOYO logo

Petina hrvatskih građana meso jede svaki dan, 69 posto nekoliko puta tjedno, a najčešće se jedu piletina i svinjetina, pokazalo je istraživanje magazina JaTrgovac i agencije Hendal.

Da meso konzumira nekoliko puta mjesečno reklo je 7,6 posto anketiranih, a da to čine rijetko navodi njih 1,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupno gledano, u hrvatskoj populaciji je gotovo 98 posto konzumenata mesa, što je vrlo visoki udio, navodi se u priopćenju.

Od vrsta mesa najčešće se jede piletina koju konzumira 55,1 posto hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31,8 posto udjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje su udjele ostvarili teletina ili govedina (9,7 posto) te osobito puretina (2,6 posto) i janjetina (0,8 posto).

Image
OZBILJNO UPOZORENJE /

Veterinarski institut obratio se proizvođačima mesnih proizvoda: 'Pojavu tih problema možete spriječiti, pripazite'

Image
OZBILJNO UPOZORENJE /

Veterinarski institut obratio se proizvođačima mesnih proizvoda: 'Pojavu tih problema možete spriječiti, pripazite'

Najčešće se jedu piletina i svinjetina

Kada je riječ o preferencijama, 39,3 posto građana je navelo da najviše vole piletinu, a potom kao svoj prvi izbor njih 21,3 posto navodi svinjetinu, 17,1 posto teletinu ili govedinu, a 15,3 posto janjetinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali broj konzumenata mesa svoj je glas dao puretini (4 posto), divljači (1,7 posto) i zečetini (1,3 posto).

Istraživanje je pokazalo da se slanina najčešće jede kada je riječ o konzumaciji mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda – konzumira ju 33,5 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede kobasica s 19,7 posto konzumenata i šunka sa 16,8 posto, zatim parizer s 8,3 posto, pršut s 8 posto, kulen sa 6,2 posto i vratina s 2,2 posto.

Na pitanje koju vrstu mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda najviše vole konzumirati 29,1 posto ispitanika je reklo da je to špek/slanina. Slijedi pršut s ostvarenih 28 posto udjela, šunka s 12,8 posto, kobasica 12,5 posto i kulen s 12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na začelju su parizer s 3,8 posto i vratina s 1,9 posto.

Istraživanje je provedeno tijekom ožujka na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo