LAKO JE! / Spriječite da kriške banane potamne: Neće poprimiti smeđu boju uz ova tri sastojka

Image
Foto: Shutterstock

Kiselina u soku pomaže da narezane banane ne ispuštaju enzime koji uzrokuju njihovo tamnjenje

25.5.2024.
17:41
Shutterstock
VOYO logo

Vjerojatno ne postoji domaćica koja muku muči kako kriške banane spriječiti da ne posmeđe nakon što njima ukrase slastice. Srećom, postoji nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći.

Prije nego počnete dekorirati slasticu, kriške banane uronite u malo voćnog soka kako biste usporili proces tamnjenja, piše Mashed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA NA ČEMU! /

Malo ljudi zna ovaj trik kako da banane što duže ostanu svježe

Image
NEMA NA ČEMU! /

Malo ljudi zna ovaj trik kako da banane što duže ostanu svježe

Naime, kiselina u soku pomaže da narezane banane ne ispuštaju enzime koji uzrokuju njihovo tamnjenje. U tu svrhu često se preporučuju sok od naranče, ananasa i limuna, jer imaju dosta kiseline.

Čak i limunada može spriječiti da banana poprimi smeđu boju, ali loša strana bilo koje od ovih opcija je ta što bi mogle dati pomalo opor okus koji se neće dobro slagati s bananama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Srećom, postoji alternativa: sok od jabuke. Iako je prilično slatkog okusa, također se može koristiti za sprječavanje tamnjenja banane.

I med sprječava tamnjenje banana

Razlog za to je što je, unatoč uobičajenom nedostatku kiselosti, sok od jabuke također donekle kiseo. Njegov blaži okus, međutim, mogao bi ga učiniti manje nametljivim u receptu za slastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mnogi recepti preporučuju korištenje voćnog soka kako banane ne bi potamnjele, postoji još jedan sastojak koji je uspješan, a možda niste ni svjesni da je kiseo.

Naime, med ima pH vrijednost od 3,2 do 4,5, što ga stavlja prilično blizu soku od jabuke u spektru kiselosti. Med, također, sadrži peptidni spoj koji, čini se, zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuje tamnjenje banane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebate otopiti žlicu meda u pola šalice vode. Nakon što voda s medom postane relativno homogena, potopite narezane banane u otopinu na 30 sekundi.

Testovi pokazuju da jabuke umočene u ovu otopinu odolijevaju tamnjenju između osam i 24 sata, što je prilično impresivno. Iako ne možemo sa sigurnošću reći vrijedi li isto i za banane, umak od meda trebao bi pomoći u sprječavanju procesa tamnjenja na neko vrijeme, a mogao bi i dati lijep okus vašoj slastici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kava je najviše poskupjela u Hrvatskoj, a mogla bi i još. Provjerili smo koliko ćete je plaćati u kafiću

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo