Vjerojatno ne postoji domaćica koja muku muči kako kriške banane spriječiti da ne posmeđe nakon što njima ukrase slastice. Srećom, postoji nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći.
Prije nego počnete dekorirati slasticu, kriške banane uronite u malo voćnog soka kako biste usporili proces tamnjenja, piše Mashed.
Naime, kiselina u soku pomaže da narezane banane ne ispuštaju enzime koji uzrokuju njihovo tamnjenje. U tu svrhu često se preporučuju sok od naranče, ananasa i limuna, jer imaju dosta kiseline.
Čak i limunada može spriječiti da banana poprimi smeđu boju, ali loša strana bilo koje od ovih opcija je ta što bi mogle dati pomalo opor okus koji se neće dobro slagati s bananama.
Srećom, postoji alternativa: sok od jabuke. Iako je prilično slatkog okusa, također se može koristiti za sprječavanje tamnjenja banane.
I med sprječava tamnjenje banana
Razlog za to je što je, unatoč uobičajenom nedostatku kiselosti, sok od jabuke također donekle kiseo. Njegov blaži okus, međutim, mogao bi ga učiniti manje nametljivim u receptu za slastice.
Iako mnogi recepti preporučuju korištenje voćnog soka kako banane ne bi potamnjele, postoji još jedan sastojak koji je uspješan, a možda niste ni svjesni da je kiseo.
Naime, med ima pH vrijednost od 3,2 do 4,5, što ga stavlja prilično blizu soku od jabuke u spektru kiselosti. Med, također, sadrži peptidni spoj koji, čini se, zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuje tamnjenje banane.
Trebate otopiti žlicu meda u pola šalice vode. Nakon što voda s medom postane relativno homogena, potopite narezane banane u otopinu na 30 sekundi.
Testovi pokazuju da jabuke umočene u ovu otopinu odolijevaju tamnjenju između osam i 24 sata, što je prilično impresivno. Iako ne možemo sa sigurnošću reći vrijedi li isto i za banane, umak od meda trebao bi pomoći u sprječavanju procesa tamnjenja na neko vrijeme, a mogao bi i dati lijep okus vašoj slastici.
POGLEDAJTE VIDEO: Kava je najviše poskupjela u Hrvatskoj, a mogla bi i još. Provjerili smo koliko ćete je plaćati u kafiću