Panamska salata Sastojci:
2 žlice limunovog soka 2 žlice ulja ljuti feferon 1 crveni luk 1 češanj češnjaka 1/2 žličice soli 1/4 žličice šećera 1 konzerva skuhanog crvenog graha 2 šalice opranog i narezanog krastavca 1 avokado nekoliko listova zelene salate
Priprema:
Ocijedite grah iz konzerve. Očistite avokado, narežite pa natopite dijelom limunovog soka. Ogulite luk i češnjak pa nasjeckajte, a češnjak dodatno zgnječite.
Umiješajte u preostali limunov sok, dodajte ulje, sitno nasjeckani feforon, posolite i zasladite. Opranu zelenu salatu narežite na rezance.
Pomiješajte sve sastojke i ako je potrebno dodajte još začina.
Junetina u vinu Sastojci:
700 g junetine bez kostiju 50 g svinjske masti 3 glavice luka 2 korijena celera 2-3 mrkve 60 g gustog pelata 1 lovorov list 600 ml crnog vina sol i papar
Priprema:
Meso operite, očistite od masnoće i žilica pa ga narežite na kockice. Zagrijte mast, dodajte usitnjeni luk, mrkvu, celer narezan na trakice, posolite i dinstajte na laganoj temperaturi dok povrće ne omekša.
U posudu dodajte gusti pelato, meso, lovor, vino, posolite, poparite i dodajte vode tek toliko da pokrije sastojke. Kuhajte dok ne provrije, a tada smanjite temperaturu i po potrebi dodajte vode. Kuhajte dok meso ne omekša. Poslužite uz domaću tjesteninu, njoke, pire ili kuhani krumpir.
Male mrkva bombice Sastojci:
500 g mrkve 250 g šećera 150 g mljevenih oraha
Priprema:
Mrkvu očistite, operite i sitno naribajte. Pomiješajte sa šećerom i dinstajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i ne sjedini s mrkvom.
Sklonite s vatre, pustite da se masa ohladi pa dodajte orahe. Dobro izmiješajte napravite kuglice, uvaljajte ih u mješavinu oraha i šećera i pustite da se osuše.