JE LI MOGUĆE DA TOLIKO GRIJEŠIMO U KUHANJU KAVE? / Evo kako dobiti savršen okus svaki put - i to baš po vašem ukusu

Image
Foto: Giphy

Uvijek koristite hladnu vodu, a ako pripremate kavu sa šećerom, uvijek se držite ovog važnog pravila

9.6.2020.
9:51
Giphy
Play logo

Šalica kave za mnoge je ljude dnevni ritual koji počinje odmah nakon buđenja. Vještine pripremanja savršene kave ovise prilično su individualne, ali ako još uvijek niste sasvim načisto da ste pronašli najbolji omjer sastojaka za sebe, možda vam pomognu savjeti turske blogerice Aysegul Sanford, koja piše na na blogu Foolproogliving.

"Kada bi došle mamine prijateljice, moj posao bio je da poslužujem kavu. Nakon što bih im pružila dobrodošlicu, pitala bih ih kakvu kavu piju te odmah otišla u kuhinju skuhati je po njihovu ukusu. Moja majka bila je iznimno ponosna kada bih izašla iz kuhinje s pladnjem s kavom u rukama", započela je Aysegul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je tek shvatila koliko je važna tradicija kuhanja kave. U Turskoj, kada dođete nekomu u goste, prvo pitanje nije želite li kavu, već kakvu kavu pijete. Pritom se misli na količinu šećera koju želite u kavi, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera ili jednu do dvije žličice šećera.

Nakon što izrazite svoje želje, odgovornost je domaćina da je pripravi upravo takvu. Kao dio turskoga kućanstva, Aysegul je stekla puno znanja te ga je odlučila i podijeliti. Za savršenu tursku kavu potrebni su: hladna voda, turska kava, bakrena džezva, šalice za kavu i šećer.

Za kuhanje nije potrebna neka posebna vještina, pomoći će vam samo da zapamtite ove jednostavne trikove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LOŠA VIJEST ZA LJUBITELJE JAKE TURSKE KAVE: /

Nova studija tvrdi da povećava rizik od smrti. Ali postoji trik koji to poništava

shimmer fallback
shimmer fallback

Voda

Uvijek koristite hladnu, a za točnu količinu vode potrebne za kavu, odmjerite broj šalica koji radite. Kao pravilo za savršenu tursku kavu, Aysegul otkriva da je potrebna jedna i pol šalice vode za svaku šalicu kave koju kuhate. Šalica za mjerenje neka bude ona šalica u kojoj ćete posluživati kavu, a ne uobičajena mjerna šalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kava i šećer

Za svaku šalicu kave, potrebna vam je jedna čajna žličica mljevene kave; s time da se koristi turska kava, koja je finije mljevena nego obična kava. Ako pripremate kavu sa šećerom, šećer dodajte odmah na početku te ga umiješajte u kavu. Ako jedan ili više gostiju ne voli kavu sa šećerom, prvo pripremite kavu i natočite njihove šalice. Zatim vratite džezvu na vatru te dodajte šećer i napravite po njihovim željama.

Postupak pripreme

Polako zagrijte hladnu vodu i kavu dok ne zakipi. Za to je potrebno između tri i četiri minute. Kako se kava zagrijava, podizat će se pjena. Običaj je da se turska kava poslužuje s pjenom na vrhu. Kada je smjesa blizu vrenja, čajnom žličicom prebacite dio pjene u svaku šalicu pojedinačno, a zatim džezvu vratite na vatru. Kada kava zakipi, prelijte tekućinu do pola šalice preko pjene koju ste stavili. Zatim ostatak kave vratite na vatru i kuhajte još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šalice do vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posluživanje kave

Kava se uvijek poslužuje s hladnom vodom sa strane jer na taj način omogućavate gostima da isperu svoje nepce i okusne pupoljke kako bi mogli uživati u najboljoj aromi kave. Uz vodu, običaj je posluživati i slastice. Kod posluživanja, najvažnije je započeti s najstarijom osobom u prostoriji. To je znak poštovanja, a zaobilaženje toga smatra se nepristojnim.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo