Kaki dolazi iz Japana, ali se sve više uzgaja se diljem Europe. Osim što je jako slatka i ukusna, japanska jabuka bogata je ljekovitim svojstvima.
Ljekovitost japanske jabuke kaki
Od japanske jabuke ne mora se koristiti samo plod. Čak i list jabuke možemo sušiti i koristiti. Plod ove biljke ima bogata nutricionistička svojstva i koristi se:
- kao laksativ
- za liječenje bolesti crijeva
- kod poremećene probave
- kod težih bolesti želuca
- kod problema s hemeroidima
- kao pomoć protiv bolesti jetre i žuči
- u problemima s kašljem i bronhijima
- kod problema s visokim tlakom
List kaki jabuke koristi tako da dobro zateže tkivo u našem organizmu.
Nutritivna vrijednost japanske jabuke
Plod kakija zadovoljit će dnevne potrebe vašeg organizma za nekoliko tvari. Tako on sadrži mnogo vode, ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. Točnije, ovo su vrijednosti:
- vode 78,6 g
- bjelančevina 0,7 g
- masnoća 0,4 g
- ugljikohidrati 19,6 g
- kalcij 6 mg
- fosfor 26 mg
- željezo 0,3 mg
- kalij 6 mg
- natrij 174 mg
- magnezij 8 mg
- karotin 2. 710 I.U
- tiamin 0,03 mg
- riboflafin i askorbinska kiselina, tanin
Kako koristiti japansku jabuku?
Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva kaki jabuke, postoji nekoliko savjeta. Da biste liječili parazite u crijevima, zaustavili krvarenje, liječili kašalj ili temperaturu, japansku jabuku trebate oguliti i ostaviti da odstojina suncu i preko noći. Izvana će poprimiti bijelu boju i takva je najbolja za korištenje.
Plod u zrelom stanju ima sva nabrojana ljekovita svojstva, a svjež plod u potpunom zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemoroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ. Plod se može i kuhati pa koristiti kao antiduiretik, ali i osušiti i koristiti kao prah. Prah ploda japanske jabuke možete pomiješati s medom ili staviti u čaj. Svjež sok od japanske jabuke odličan je za liječenje visokog tlaka.
Jedan od proizvoda od japanske jabuke je i rakija posebno jakog aromatičnog okusa.
Sjemenke kaki jabuke mogu se sušiti, mljeti u prah i koristiti kao kavu. Uz to, osušena kora japanske jabuke može se koristiti kao prirodno sladilo.
Smoothie s japanskom jabukom
Kaki jabuku možete ubaciti u mnoge ljetne salate, ali imajte na umu da je jako slatka te da bi ostalo voće trebalo biti malo manje slatko kako bi se dobro spajali. Od japanske jabuke možete raditi i smoothije, a ovo je naš recept za smoothi s japanskom jabukom i kosovim brašnom.
Potrebni sastojci:
- 1 zrela japanska jabuka / kaki
- 100 ml zobenog mlijeka
- 1/2 banane
- 1 žlica kokosovog brašna
- 1 žličica meda
- malo đumbira u prahu
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
- 2-3 kockice leda
Postupak: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako vam je smoothie pregust, dodajte još malo mlijeka, dok ne dobijete željenu gustoću.
Eto, sve što trebate znati je tu. Hoćete li isprobati ovu fenomenalnu biljku?